.

Szerelmesek sziklája: AntequeraPeña de los Enamorados (a szerelmesek) legendája

A 13.-14.századból származó legenda egy keresztény fiú és egy muzulmán lány szomorú történetét meséli el, akik úgy döntöttek, hogy inkább feláldozzák az életüket, mintsem vallásuk miatt szétválasszák őket,


Dolmen de Mangával szemben a távolban az a szikla, ami hanyat fekvő ember fejére emlékeztet.


Ebben az időben  Antequera környékén volt a határ a mór Andaluzia  és a mórokat állandóan támadó keresztények között. Ekkor történt, hogy egy közeli helyen az egyik csetepatéban Tello a fiatal keresztény spanyol fiú fogságba esett.  A fogságban a mór parancsnolk lakhelye körüli munkákat kellett végeznie. (falak erősítése, árokásás, favágás, stb.) Ezáltal sokszor került a parancsnok közelébe, akinek volt egy hasonló korú lénya Tagzona. 
Megtetszettek egymásnak és az ismeretségből szerelem lett. Tudták, hogy különböző vallásuk miatt  kapcsolatukat nem lehet a lány családjával elfogadtatni, ezért úgy döntöttek megszöknek.  Antequera melletti sziklás hegységben sok barlang létezik, amik jó búvóhelyként szolgálhatnak.
Szökésüket hamar észrevették. A dühös apa egy kisebb csapattal a fiatalok után indult. Antequera előtt a különös formájú sziklánál érték utol  őket. A fiatalok felmásztak az elöttük lévő sziklára, de rájötek tovább nem tudnak menni. A lent figyelő katonák  nyilaikkal célba vették a szikla perem szélén álló párt. Ekkor Tello és Tagzona egymásra nézett és közös elhatározással a mélybe vetették magukat. 

A történet hatására kapta ez a hely a Peña de los Enamorados, vagyis a szerelmesek sziklája elnevezést.
 


Peña de los Enamorados


 Juan Benítez irodalomtörténész szerint a két szerelmes története  nem csak az antequerai dólmenekhez kapcsolódó legendákban fejtette ki hatását hanem bekerült a Spanyolország Általános Történelmébe,  Mariana Atya, spnyol szerzetes leírásáanak jóvoltából..


P.R.

A történet  a SUR  spanyol online oldalán jelent meg
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol