.

Szent Miklós, alias MikulásHogyan keletkezett az ajándékot hozó Mikulás legendája

 


 

A piros palástban, püspöksüvegben és pásztorbottal ajándékokat osztó Mikulás eredetileg Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének stilizált alakja.


A gyerekeknek a karácsonyi ünnepek előtt, december 6-án is ünnepnapjuk van. Ilyenkor látogat el hozzájuk a MIkulás. Reggel izgatottan nyítják ki a szemüket, és rohannak kis cipőjükhöz megnézni mit kaptak: virgácsot, vagy csokoládét.
A jó gyerekek ezen a napon megtömhetik magukat a titokzatos módon cipőjükbe került édességekkel, mig a rossz gyerekeket virgács emlékezteti rosszalkodásukra.

De hát hol vannak csak jó meg csak rossz gyerekek?
Sehol. A jó gyerekek is szoktak rosszalkodni és a rosszalkodó gyerekekben is ott van a jóság. Igy hát a Mikulás úgy oldotta meg ennek megítélését, hogy édességet és virgácsot is tesz a kikészített cipellőkbe.
 


A Mikulás ajándékait várja az ablakba tett kis csizma

 

Valójában ki is volt a Mikulás és honnan ered december 6-án az ajándákozás szokása


Szent Miklós  (Nikolaosz) valós személyiség. Gazdag család gyermekeként 270 körül született a kis-ázsiai Myra mellett Patarában. Szüleit korán elvesztette. Ekkor a város kolostorában, nagybátyja, Myra püspüke vette magához. Gyermekévei alatt megszerette a kolostori életet, majd iskoláinak befejeztével a papi hivatást választotta. Életét a szegényeknek, és a gyerekek sorsának jobbá tételére szentelte. Bárki kérte, mindig segített. Szülei hatalmas vagyonát szétosztotta a szegányek között. Diocletianus és Galerius császár keresztényüldözése (303-311) idején börtönbe került, de innen szerencsés körülmények közt kiszabadult és részt vett a 325-ben tartott niceai zsinaton. 346. December 6-án halt meg Patarában. A jótékonykodásáról ismert Miklóst, már életében szentnek tartották.

Miklós kultusza nem sokkal halála után kezdődött, már a 6. században templomot emelt neki Konstantinápolyban I. Justinianus császár.
Nikolaosz a keleti egyházak legtiszteltebb szentje, ünnepét nyugaton a 10. század óta tartják. Csodatettei között tartják számon, hogy vihar idején megmentette egy vízbe esett tengerész életét, ezért ő az utazók, a kereskedők, a zarándokok, a tengerészek és a révkalauzok védőszentje.

Szintén az ő alakjához kötik, hogy amikor városát éhínség sújtotta és egy gonosz hentes három kisgyermeket megölt, hogy húsukat kiárulja. Miklós leleplezte bűnét és a fiúkat is feltámasztotta, így ő a gyermekek és a diákok védőszentje. Népszerűsége azóta nő, védőszentje lett Oroszországnak, Görögországnak, Szicíliának, Lotaringiának és Apuliának, a zálogházak tulajdonosainak, az illatszerészeknek, a gyógyszerészeknek, a pálinkafőzőknek és még Kecskemét városának is.

Ekkora népszerűség még a kutatókat is kíváncsívá tette, hogyan nézhetett ki Nikolaus a valóságban. A liverpooli John Moores Egyetemen működő Face Lab munkatársai végezték el Szent Miklós (Nikolaosz) háromdimenziós arcrekonstrukcióját. Bár ilyen projektek korábban is voltak, Caroline Wilkinson professzor tájékoztatása szerint ez az eddigi "legrealisztikusabb portré" a myrai püspökről, a kutatás pedig az "összes történelmi forrást és csontelemzési eredményt felhasználta".
 


Igy nézhetett ki az eredeti "Mikulás"


Akárhogy is nézett ki Szent Miklós, jótékony cselekedeteivel  olyan hagyományt teremtett, amely gyermekek millióit tartja boldog izgalomban december 6. reggelén.


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol