.

Szent Iván éjjele Fuengirolán 
Szent Iván éjszakáját június 23-áról 24-ére virradó éjjel tartják az északi félteke országaiban. Az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mágikus eredettel bír. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelenti, ezért ezen a napon a vízpartokon tüzeket raknak, hogy elűzzék a sötétséget.

 

Szent Iván éjszakáját a nyári napfordulótól 3 nap választja el, mivel a napforduló  június 21-re esik az északi féltekén. Korábban a csillagászati nyár kezdete valóban június 24-re esett, de a tropikus időszámítási mód sajátossága és a korábbi naptárreformok következtében szétvált a két ünnep.


A spanyolok szeretik az ünnepeket, így a Szent Iván éjjel kapcsolatos események az idén az egész hétvégét kitöltik. Fuengirolán, Costa del Sol kedvelt nyaralóhelyén 23-án, csutörtökon késő délután kezdtek gyülekezni az emberek a város előtt húzódó, 7 kilométer hosszú homokos parton. Ahogy ment le a nap, úgy fogyott a szabad hely a homokon.
 

Sokan hoztak magukkal egy kis hordozható grill sütőt, amin húst és halat sütöttek. A parti éttermekben a csónakokból kalakított tőzhelyeknél nyársra szúrva sűlt az elmaradhatatlan szardinia.
 

 
Este 10-kor még világos van, de már rengetegen várják az éjfélkor kezdődő tüzijátékot. A későn érkezőknek már csak a tengertől távolabb maradt hely. A tenger közelsége azért is fontos, mert éjfélkor egy kis rituális fürdést kell tartani a tengerben. Ha valakinek hideg a víz, elég, ha csak félig megy bele, de viszont azt hátrafelé kell megtenni.
 
 
A parti éttermekben, bárokban szól a zene, de éjfélkor, a tűzijáték kezdetekor a zenészek leteszik hangszereiket, és egy kicsit megpihennek. Igaz a nagy durrogástól úgysem lehetne hallani mit játszanak. A táncolók megállanak, az asztaloknál a poharakat leteszik és mindenki ámulattal figyeli a felreppenő fényes tűzgömböket. A látványosság 15-20 percig tart, majd a végén egy hatalmas durranással fellőt fénygömb jelzi a tűzijáték végét.
 

 
A hangulat a tetőfokára emelkedik. A parton lávők megisszák a maradék borukat, lassan összeszedelőzködnek, és elindulnak hazafelé. A másnap reggel igen elkeserítő állapotban találja a strandot. Van mit eltakarítani, hogy mire dél körül megjelennek a másnapos turisták, a szokásos tiszta, barátságos tengerpartot találják.
 


Ezt a sokszemetet kell eltüntetni, hogy napközben már ilyen barátságos kép fogadja a strandolni vágyókat.


Fuengirola, playa

A többi napokon sport és más szórakoztatú rendezvényeken vehetnek részt az ide látogatók. Egy biztos: unatkozni nem fognak.

P.R.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol