.

Szent Iván éj 

Szent Iván éj a nyári napforduló ünnepe. Kultúránkban június 23-ról 24-re virradó éjjel ünnepeljük, pedig a legrövidebb éjszaka június 21-én van.

 

„Szent Iván éjjele mégsem június 21-ére, hanem június 24 ére esik. Ennek oka azonban a csillagászati időszámítás és a tényleges naptári évek közti különbségben, illetve az egykori naptári reformokban rejlik. A nyár csillagászati értelemben vett kezdete korábban valóban Szent Iván napra, azaz június 24-ére esett, de erre ma már az eltolódás miatt három nappal korábban, június 21-én kerül sor. Évszázadok, vagy egy évezred múlva a napfordulók még korábbi dátumra fognak esni” – mondta el Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára.

Már sok ezer éve tudják a különböző népek varázslói, papjai, hogy innen kezdve egyre rövidebbek lesznek a nappalok, és a természet tavaszi kiáradása után az összehúzódás, a begyűjtés időszaka következik.

A nyári napforduló már a neolitikus idők óta jelentőségteljes esemény az emberiség történetében. A kelták, a germánok, a szlávok és az északi népek többsége már a több évezreddel ezelőtt is ünnepelte. A druidák a Föld és az Ég nászának tartották e különös napot, s ennek megfelelően tisztelegtek előtte. Más vidékeken élő természeti népek úgy tartották, a napot a sötétséggel vívott harcában tűzgyújtással tudják megsegíteni.

Mivel a keresztényi logikába is beleillett a fény és a sötétség küzdelme, ezért a kereszténység végül ezt a napot Keresztelő Szent János napjává tette. Az Iván elnevezés a régi magyar Jovános, Ivános alakból ered, illetve a János névnek a szláv formájából. A keresztény ünnep az 5-ik században vált elterjedtté de ekkorra már magába olvasztotta mindazokat a hiedelmeket és rítusokat, amelyek korábban a különböző népek vallásai a nyári napfordulóhoz kapcsoltak.

A leghosszabb napot követő legrövidebb éjszakán tömegek mennek ki a szabadba és gyújtanak tüzet az ősi hagyományok jegyében. Azon emberek, akik valamilyen vízparton, vagy tengerparton laknak, előszeretettel vonulnak ki a part menti homokos részekre, ahol a tábortüzek villodzó fényénél evéssel, iszogatással vidám hangulatban töltik az éjszakát.
Várhatóan az idén is sok ezer tűz fénye fogja megvilágítani a tengert Costa del Solon. A Malagához közeli Fuengirolán egészen biztosan így lesz, hiszen ebben a városban nagy hagyománya van Szent Iván éjjelének.

Ilyenkor tömegek vonulnak az árusokkal szegélyezett parti sétányon, míg háttérben a tengert őrző Sohail vára figyel. (2013-ban készült képek)

Az idén már 21-én szombaton este elkezdődik az ünnep, de csúcspontját hétfőn éjjel éri el. Tábortüzek, a táncakadémia tánccsoportjának bemutatója, majd éjfélkor tüzijáték fogja növelni Szent Iván éj hangulatát.

P.R.

 

Hozzászólások

Szent Iván éjjele mégsem június 21-ére, hanem június 24 ére esik. Ennek oka azonban a csillagászati időszámítás és a tényleges naptári évek közti különbségben, illetve az egykori naptári reformokban rejlik. A nyár csillagászati értelemben vett kezdete korábban valóban Szent Iván napra, azaz június 24-ére esett, de erre ma már az eltolódás miatt három nappal korábban, június 21-én kerül sor. Évszázadok, vagy egy évezred múlva a napfordulók még korábbi dátumra fognak esni” – mondta el Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára."
Biztos, hogy Ő mondta?

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china