.

Szent Iván éj 

Szent Iván éj a nyári napforduló ünnepe. Kultúránkban június 23-ról 24-re virradó éjjel ünnepeljük, pedig a legrövidebb éjszaka június 21-én van.

 

„Szent Iván éjjele mégsem június 21-ére, hanem június 24 ére esik. Ennek oka azonban a csillagászati időszámítás és a tényleges naptári évek közti különbségben, illetve az egykori naptári reformokban rejlik. A nyár csillagászati értelemben vett kezdete korábban valóban Szent Iván napra, azaz június 24-ére esett, de erre ma már az eltolódás miatt három nappal korábban, június 21-én kerül sor. Évszázadok, vagy egy évezred múlva a napfordulók még korábbi dátumra fognak esni” – mondta el Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára.

Már sok ezer éve tudják a különböző népek varázslói, papjai, hogy innen kezdve egyre rövidebbek lesznek a nappalok, és a természet tavaszi kiáradása után az összehúzódás, a begyűjtés időszaka következik.

A nyári napforduló már a neolitikus idők óta jelentőségteljes esemény az emberiség történetében. A kelták, a germánok, a szlávok és az északi népek többsége már a több évezreddel ezelőtt is ünnepelte. A druidák a Föld és az Ég nászának tartották e különös napot, s ennek megfelelően tisztelegtek előtte. Más vidékeken élő természeti népek úgy tartották, a napot a sötétséggel vívott harcában tűzgyújtással tudják megsegíteni.

Mivel a keresztényi logikába is beleillett a fény és a sötétség küzdelme, ezért a kereszténység végül ezt a napot Keresztelő Szent János napjává tette. Az Iván elnevezés a régi magyar Jovános, Ivános alakból ered, illetve a János névnek a szláv formájából. A keresztény ünnep az 5-ik században vált elterjedtté de ekkorra már magába olvasztotta mindazokat a hiedelmeket és rítusokat, amelyek korábban a különböző népek vallásai a nyári napfordulóhoz kapcsoltak.

A leghosszabb napot követő legrövidebb éjszakán tömegek mennek ki a szabadba és gyújtanak tüzet az ősi hagyományok jegyében. Azon emberek, akik valamilyen vízparton, vagy tengerparton laknak, előszeretettel vonulnak ki a part menti homokos részekre, ahol a tábortüzek villodzó fényénél evéssel, iszogatással vidám hangulatban töltik az éjszakát.
Várhatóan az idén is sok ezer tűz fénye fogja megvilágítani a tengert Costa del Solon. A Malagához közeli Fuengirolán egészen biztosan így lesz, hiszen ebben a városban nagy hagyománya van Szent Iván éjjelének.

Ilyenkor tömegek vonulnak az árusokkal szegélyezett parti sétányon, míg háttérben a tengert őrző Sohail vára figyel. (2013-ban készült képek)

Az idén már 21-én szombaton este elkezdődik az ünnep, de csúcspontját hétfőn éjjel éri el. Tábortüzek, a táncakadémia tánccsoportjának bemutatója, majd éjfélkor tüzijáték fogja növelni Szent Iván éj hangulatát.

P.R.

 

Hozzászólások

Szent Iván éjjele mégsem június 21-ére, hanem június 24 ére esik. Ennek oka azonban a csillagászati időszámítás és a tényleges naptári évek közti különbségben, illetve az egykori naptári reformokban rejlik. A nyár csillagászati értelemben vett kezdete korábban valóban Szent Iván napra, azaz június 24-ére esett, de erre ma már az eltolódás miatt három nappal korábban, június 21-én kerül sor. Évszázadok, vagy egy évezred múlva a napfordulók még korábbi dátumra fognak esni” – mondta el Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára."
Biztos, hogy Ő mondta?

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol