.

Szatelit, vagy kisbolygó?Az Oumuamua névre keresztelt objektum októberben lépett be naprendszerünkbe. Formája és pályája eltér a szokványostól


Az Oumuamuát még októberben figyelték meg a szakemberek. A sebességét és röppályáját vizsgáló kutatók szerint egy másik csillag körüli bolygórendszerből érkezett. A tudósok szerint ez az első, csillagközi térből származó kisbolygó, amit sikerült megfigyelni. Már a kinézete is alaposan eltér naprendszerbeli társaiétól, leginkább egy 400 méter hosszú szivarra emlékeztet.
 

Az objektum felbukkanása óta rengeteg kérdés fogalmazódott meg a csillagászokban: hogyan alakulhat ki egyáltalán ilyen hosszúkás forma egy kisbolygóövben? Felmerülnek a kérdések azzal kapcsolatban is, hogy milyen lehet az a bolygórendszer, ahonnan érkezett. 
Számtalan megválaszolatlan kérdés van a csillagközi térből érkezett látogatóval kapcsolatban.
Egy korábbi kutatás alapján megállapították, hogy az objektum külseje sötétvörös, a rá eső fény 96%-át elnyeli, ami akár energia gyűjtést is lehetővé tesz
Minden újabb rejtély ahhoz a kérdéshez vezet, vajon egyedül vagyunk-e a világegyetemben.

Az objektum megfigyelése december 13-án, szerdán kezdődik, tíz órán keresztül tanulmányozzák majd a Green Bank Teleszkóppal. Azt vizsgálják, hogy bocsát-e ki magából rádióhullámokat. Ha nem, minden bizonnyal kisbolygóról beszélhetünk és nem idegen szondáról. Persze ez sem lehet perdöntő bizonyíték, mert egy csillagközi útra tervezett mesterséges objektumnak már csak energia takarékosségi okokból sem kell folyamatosan jeleket sugározni.
 

Az objektumot Rob Weryk, a Hawaii Csillagászati Intézet Egyetemének munkatársa fedezte fel 2017 októberében a Mauin lévő csillagvizsgálóban.

Az 'Oumuamua név jelentése hawaii nyelven: „elsőként érkező távoli üzenet”.

Méretei: körülbelül 400 × 40 méter, felszíne vöröses színű. Nagy sebességű, erősen elnyújtott, excentrikus (1,20), hiperbolikus keringési pályán halad. A sebességét és röppályáját vizsgáló kutatók szerint egy másik csillag körüli bolygórendszerből érkezett.

Alakja szokatlanul elnyújtott, hengeres, ami a Naprendszerbeli aszteroidák esetén legfeljebb 3 : 1, az 'Oumuamua esetén azonban ez a hossz : vastagság arány 10 : 1.  Felszíne vöröses árnyalatú, ami azt jelenti, hogy nincs rajta porréteg, anyaga feltehetően nagy sűrűségű szikla vagy fém. Tengely körüli forgásának periódusa 7,3 óra.

A nagy excentricitás arra utal, hogy az objektum nem kötődik a Naprendszerhez, amit megerősít hiperbolikus sebessége is. Legnagyobb sebessége a Nap közelében volt, aminek értéke 87,4 km/s (314 640 km/h). Inklinációja 123° az ekliptikához viszonyítva.

A hiperbolikus sebesség miatt az 'Oumuamua nem marad a Naprendszerben, hanem 2020 körül elhagyja azt a Pegazus csillagkép irányában.


 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol