.

A szárazföldtől legtávolabbi lakott szigetAzt hihetnénk egy mindentől távoli helyen, a "világ végén" senki sem akar élni .Erre cáfol rá Tristan de Acuna szigete, ahol mégis él 264 ember.

 
A sziget az Atlanti-óceán déli részén, Afrikától durván 1500, Dél-Amerikától 2000 kilométerre magaslik ki az óceánból. Ez a távoli hely az év jelentős részében szinte elérhetetlen.

. Tristan da Cunha, egy brit szigetcsoport, amely négy fő szigetből áll:  Inaccessible, Nightingale, Gough és a legnagyobb, a szigetcsoport nevét viselő  98 km kiterjedésű,  Tristan da Cunha .

Repülőtere nincs, évente egyszer csak egy menetrend szerinti hajójárat tartja a kapcsolatot Dél-Afrikával, ami egyben a szigeten hiányzó termékeket is meghozza Cape Town-ból.  Ez a távolság 6 napos utat jelent.  Más időpontban csak a nagyon távoli vizekre merészkedő halászok, vagy egy kisebb hajót bérlő turisták jutnak el a szigetre. Újabban az egzotikus utakat kedvelő turisták számára szerveztek különleges utakat. A nagy, több száz személyes hajóról a szigetre viszik azt néhány extrém utakat kedvelő turistát, majd egy hét ott tartózkodás után, a visszafelé úton, csatlakoznak a nagy hajón kényelmeskedő utazókhoz. 

A sziget  "fővárosa", és egyben egyetlen települése: Edinburgh of the Seven Seas, ami a világ legelszigeteltebb lakott helyének számít.
 

Nincs is több sík terület, csak a képen látható
 
 

 A sziget megközelítése csak a szélcsendes, hullámmentes időben lehetséges. Védett kikötője nincs, a hajók az időjárás szeszélyének kitéve, csak a part előtt  tudnak horgonyozni. Arra is volt példa, hogy a viharos tenger miatt a hajósok nem tudták megközelíteni a partot.

Az átlaghőmérséklet nyáron 24°, télen 4°. Az éghajlat párás, szubtrópusi: sok az eső, kevés a napfény, erős a szél.

Azért a helyi halászok számára létezik egy kicsi kikötő, ahol a csónakokat a gyakran viharos tenger miatt a parton kell tartani.

Trisztánt 1503-ban, vagy 1506-ban fedezte fel Tristao Da Cunha portugál tengerész, akiről elnevezték a szigetet. (A pontos dátum nem tisztázott) A sziget hosszú évekig lakatlan maradt. A britek 1816-ban foglalták el, hogy a franciák ne használhassák támaszpontként egy esetlegesen  Bonaparte Napóleon kiszabadítására indítandó expedíciónál, akit a waterlooi csata  után az  északabbra lévő Szent Ilona szigetére száműztek. 

A brit katonaság egy része ott maradt, és elkezdték benépesíteni azt a távoli területet, amely szó szerint az óceán közepén van. A 19. század elején hét család érkezett Skóciából, Angliából, Hollandiából, az Egyesült Államokból és Olaszországból, akiknek leszármazottai mind ott élnek a szigeten.
 
A gazdaság a halászaton, a mezőgazdaságon és a kezdődő turizmuson alapul, amelyet a legmerészebb utazók számára terveznek. A szigeten van egy kávézó és egy kis bár.


1876-ban a brit kormány hivatalosan is a Brit Birodalom részévé nyilvánította, 1938-ban pedig a sziget fennhatóságát Szent Ilonához csatolták.
A szomszédos  Inaccessible Island (10 km²) és  Nightingale Island (2 km²) a világörökség részét képezik és  35 km-re délnyugatra találhatóak Tristán da Cunhától, a szigetcsoport egyetlen lakott szigetétől. Az ide látogató turisták nem hagyják ki Gough sziget megtekintését.


Nem tudom ki hogy van vele, mennyire vágyik egy ilyen életre. Bizonyára ezt is meg lehet szokni.

P.R.


 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol