.

A svéd külön út úgy tűnik, eredményes



Svédország – a nyugati világban egyedüli államként  – külön utas válságkezelést folytat a koronavírus járvány kezelésében annak érdekében, hogy megóvja társadalmi-gazdasági életét. Csak enyhébb korlátozásokat vezetett be, és a társadalom egésze helyett az időseket, betegeket próbálja izolálni .
 

Ennek következtében  sem a gazdasági, sem a társadalmi élet nem állt le, a statisztikák szerint  a járvány a kijárási korlátozások nélkül is lassul

 

Piknikezők és járókelők a stockholmi Ralambshovsparken parkban 2020. május 8-án.
Kép forrása: EPA/Henrik Montgomery
 
Tény ugyanakkor, hogy Svédország a legsebezhetőbb időseket nem tudta kellőképen védeni. Az időskori halálozási mutatók rosszabbak a többi skandináv államénál. A vírus több mint ötszáz, időseket gondozó intézményben jelent meg országszerte, különösen Stockholmban volt rossz a helyzet. Az elhunytak 90 százaléka a hetven éven felüli korosztályból került ki.

A New York Times statisztikái szerint a százezer lakosra jutó halálesetek száma a svédeknél 32,5. de ez is sokkal jobb a nagy dél- és nyugat-európai államok többségénél: Spanyolországban 57,6, Olaszországban 51,2, az Egyesült Királyságban 49,2, Franciaországban pedig 40,3 a halálozási ráta.

Johan Giesecke epidemológus, a svéd kormány és az Egészségügyi Világszervezet tanácsadója szerint sok ország, amely szigorú karantént vezetett be, csak „kitolta” a haláleseteket későbbre. - írja a privatbankar


 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart



Vár a Costa del Sol