.

Svájcban letakartak egy gleccsert, ne olvadjonTakaróval védik az egyik svájci gleccsert az olvadástól


Több kilométernyi védőtakarót helyeznek el az ősi jég mozgásban lévő halmaira, hogy fékezzék az átlaghőmérséklet fokozatos emelkedésével járó éves olvadást. A Rhone-gleccser ugyanis – mely a svájci Alpok szívében a Rhone-folyó forrása – az utóbbi 150 évben drámaian összezsugorodott.

Fotó: Urs Flüeler / MTI

A jégminták korábbi elemzése alapján a gleccser keletkezését legalább a 17. századra tették. Ám a korszerűbb technológia és néhány nemrégen napfényre került kőzet segítségével kiderült, hogy az ősi képződmény legalább 11 ezer 500 éves.

A gleccsert, ami Gletsch falu fölött található, az Alpok legrégebbi gleccserének tartják – a belsejében pedig egy jégbarlang is látogatható.

Fotó: Urs Flüeler / MTI
 
A Lamont-Doherty Earth Observatory kutatói kiderítették, hogy az Alpok nagyobb jégfolyamai az idők folyamán a klímaváltozásra reagálva zsugorodnak és híznak. Az olvadó gleccser feltárta kőzetek izotópos vizsgálata pedig kimutatta, hogy a holocén időszak – az utolsó jégkorszak végétől, azaz mintegy 11 ezer 500 évvel ezelőtt - nagy részében a Rhone-gleccser kisebb volt, mint napjainkban. Eme kormeghatárzó technikával úgy vélik, modelljüket más gleccsereknél is alkalmazhatják, hogy globális képet alkothassanak a holocén időszakról.
 

Fotó: MTI/EPA/Olivier Maire
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol