.

Súlyos nőhiány van KínábanFelértékelődtek a nők a kínai társadalomban. 

Kínában az évszázadok során kialakult hagyományok szerint a fiú gyermekek értékesebbek a lányoknál. Ennek vidéken érthető okai voltak, mivel a fiúk sokat tudtak segíteni a mezőgazdasági munkában, és az együtt élő nagycsaládnak is védelmet, biztonságot jelentettek  A lányos szülőknek viszont komoly gondott jelentett leányuk férjhez menetele, mivel sokszor erejüket meghaladó nászajándékot kellett adni a vőlegénynek. Ez a hagyomány az 1979-ben bevezetett "egykepolitika" évtizedei alatt sem szűnt meg, a szülők továbbra is fiúgyermeket akartak. Amikor kiderült, hogy a magzat leány, inkább az illegális abortuszt választották.
 

Az egyke-politikát 1979/1980-ban vezették be azzal az indokkal, hogy meg akarják akadályozni a nagyobb éhínségeket, ám legalább ennyit nyomott a latban, hogy jelentősen növelni akarták az egy főre jutó GDP-t, s ezt csak ezzel a drasztikus intézkedéssel vélték elérhetőnek.
Azok, akik a korlátozásokra fittyet hányva mégis vállaltak második gyermeket, nagyon súlyos szankciókra számíthattak és számíthatnak.


A fiúkat preferáló hagyomány és bevezetett egyke stratégia révén elképesztő demográfiai változások történtek. Míg 1982-ben 108,5 született fiúra 100 lány jutott, ez az arány 2012-re 117-100-ra változott. Mára komoly "nőhiány" alakult ki az országban. Egyes becslések szerint 2020-ra 30 millió nőtlen és barátnőtlen kínai férfi (kínaiul guanggun) lesz az országban.

"Nőkből kevés van, ezért sokat érnek." jelentette ki Xie Zuoshi közgazdász professzor. Tény, hogy a kínai nők már válogathatnak a férfiak közűl. "Jelenleg csak a gazdag férfiak tudnak maguknak feleséget szerezni, a szegények viszont kiszorulnak a piacról". -irta egy blog jegyzésében

Az erősebb nem túlsúlya ennek következtében a városokon kívül olyan méreteket öltött, hogy óvatos becslések szerint is több száz falu van az országban, amelyben nem akad leány. Az ottani férfiaknak esélyük sincsen a házasságra, amihez a demográfiai trendek mellett jellemző pénztelenségük is hozzájárul.

A New York Times cikke szerint feleség nélkül maradni nemcsak azért baj, mert magányos lesz az ember, hanem azért is, mert a kínai törvények szerint a gyerekek kötelesek támogatni szüleiket, ám a nőtlen férfiak, akik leginkább a szegényebb rétegekből kerülnek ki, gyermektelenül fognak megöregedni. Így vagy iszonyatosan elszegényednek öregkorukra, vagy az államnak kell biztosítani az ellátásukat, ami 30 millió ember esetében nem kis teher a költségvetésnek.
 
A súlyosbodó demográfiai probléma megoldására Zuoshiig professzor igen bizzar ötlettel állt elő: engedélyezzék, hogy egy nőnek több férje is legyen. A legszegényebb kínai vidékeken már régóta dívik a poliandria (többférjűség), és egyesek szerint ez legális is, de ettől még az ötletét nem fogadták jól.
"Morális alapon sokan annak a hívei, hogy egy házaspár egy nőből és egy férfiből álljon. Ez a moralitás hamarosan 30 millió reménytelen, nőtlen férfit fog eredményezni." - írta vasárnapi bejegyzésében a professzor.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china