.

Súlyos megbetegedés nélkül végződött a kutatási céllal végzett szándékos covid fertőzés A kutatás eredménye: Egészséges embereknél nem jelentkeznek súlyos tünetek


Közel egy éve jelentették be, hogy a brit klinikai vizsgálatok etikai testülete jóváhagyta azt a kutatást, amely során egészséges embereket terveztek megfertőzni a covidjárványt okozó koronavírussal, hogy elsőként vizsgálják részletesen a vírus működését a fertőzés teljes időtartama alatt – attól kezdve, hogy egy személy először találkozik a vírussal, egészen addig, amíg a kórokozó  eltűnik a szervezetből.

Nemrég ismertették az Imperial College London kutatóinak vezetésével lebonyolított, Human Challenge Programme nevű klinikai vizsgálat eredményeit, és számos kulcsfontosságú felismerést mutattak be, többek között azt, hogy

  • a tünetek nagyon gyorsan, átlagosan két nappal a vírussal való találkozás után kezdenek kialakulni;
  • a fertőzés a torokban jelenik meg először;
  • a vírusmennyiség a fertőzés után körülbelül öt nappal tetőzik;
  • és ezen a csúcsponton már lényegesen nagyobb mennyiségben fordul elő az orrban, mint a torokban.
 

A mérföldkőnek tartott vizsgálat, amelyre a Royal Free Hospital nevű londoni oktatókórházban került sor, azt mutatja, hogy az önkéntesek kísérleti fertőzése reprodukálható, és mivel egészséges fiatal felnőtteknél nem okozott súlyos tüneteket, a módszer megalapozhatja a covid elleni vakcinák és gyógyszerek tesztelésére irányuló jövőbeli vizsgálatokat. 

Súlyos tünetek hiányában a szaglásvesztés volt a legnagyobb baj

A kutatásban 36 egészséges, 18 és 30 év közötti, covid ellen nem oltott és a SARS-CoV-2 koronavírussal korábban nem fertőzött önkéntes férfi és nő vett részt, akik alacsony dózist kaptak a pandémia korai szakaszából származó, még az alfa variáns megjelenése előtti koronavírusból, amit egy kórházi betegből nyertek ki, és amit orrcsepp segítségével juttattak a szervezetükbe. Ezután két héten keresztül, kontrollált környezetben figyelték meg őket a klinikán, és hajtottak végre rajtuk vizsgálatokat.

 

Az önkéntesek közül 18-an fertőződtek meg, közülük 16-nál enyhe vagy közepes mértékű, megfázásszerű tünetek jelentkeztek (orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, tüsszögés), míg néhányan fejfájást, izom- és ízületi fájdalmakat, fáradtságot és lázat is tapasztaltak. Súlyos tünetek egyik alanynál sem jelentkeztek, míg két résztvevőt azért kellett kizárni a vizsgálatból, mert a kezdeti szűrés és a kísérleti fertőzés tervezett időpontja között antitestek jelentek meg a szervezetükben, vagyis természetes úton kapták el a fertőzést.

Tizenhárman számoltak be arról, hogy átmenetileg elvesztették a szaglásukat, de az 90 napon belül helyreállt szinte mindenkinél, három résztvevő kivételével, akik valamivel lassabb, de szintén javulást észleltek a fertőzést követő három hónap során. A kutatók nem észleltek elváltozást az alanyok tüdejében, és súlyos mellékhatások sem fordultak elő – az alanyok állapotát a klinika elhagyása után 12 hónapig nyomon követik, hogy az esetleges hosszú távú hatásokat is vizsgálni tudják.

A lappangási idő sokkal rövidebb, mint eddig hitték

Mivel a koronavírussal fertőzött személyeket általában csak akkor azonosítják, amikor azok észlelik a tüneteket, a vizsgálat egyedülálló betekintést nyújtott a fertőzés korai szakaszába. Így derült ki, hogy a vírus lappangási ideje valószínűleg sokkal rövidebb, mint az eddigi becslések: a 18 fertőzött alanynál a vírussal való érintkezéstől a korai tünetek megjelenéséig átlagosan mindössze 42 óra telt el, miközben a koronavírus lappangási idejét 5-6 napra szokták becsülni.

Az ezután következő szakaszban meredeken emelkedett a résztvevők orrából vagy torkából vett mintákon kimutatott vírusmennyiség, ami átlagosan a fertőzés után öt nappal érte el a csúcsot. A laboratóriumi vizsgálatokban átlagosan még kilenc nappal a fertőzés után is nagy mennyiségű fertőző vírust mutattak ki, de volt, aki még 12 nappal később is potenciálisan fertőző volt.

A torokban jelentkezik először, de orron át jobban fertőz

Abban is voltak különbségek, hogy hol találták a legtöbb vírust: bár elsőként a torokban jelent meg a kórokozó (átlagosan 40 óra után, szemben az orrban mért 58 órával), a vírus mennyisége itt alacsonyabb volt, és hamarabb is tetőzött, mint az orrban. Mivel az orrban jelentősen magasabb volt a vírus csúcsmennyisége, a kutatók szerint orrból potenciálisan nagyobb a vírusszóródás kockázata, mint szájból – ez pedig rávilágít a megfelelő, a száj mellett az orrot is takaró maszkhasználat fontosságára.

A résztvevők alacsony száma miatt a kutatók újabb, több alanyon végzett klinikai vizsgálatokat javasolnak, amelyek során szeretnék meghatározni, hogy miért fertőződnek meg egyes emberek, és mások miért nem. Az újabb kísérletekben a delta variánsból származó vírusmintát használnák, amelynek biztonságos dózisú előkészítése már folyamatban van.

Forrás:  Qubit

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china