.

Spontán emberi öngyulladásVannak halálesetek, amelyek teljesen érthetetlenek és a tudomány sem tud megmagyarázni. Ilyen a spontán emberi öngyulladás.

 

Mindjárt az elején tisztázzuk, hogy mit is jelent a spontán emberi öngyulladás  Ez egy olyan folyamat, amelynek során valakinek a teste bármilyen látható ok nélkül meggyullad.


Sokan csak dús fantáziájú emberek meséjének hiszik ezt a jelenséget, pedig számos dokumentált eset létezik. Az eltelt évszázadokban sok feljegyzés maradt fenn a spontán emberi öngyulladásról.

A hátborzongató halálesetek egyik legkorábbi példája a Verona mellett élt Cornelia Baudi grófnő pusztulása 1730-ból.

Alighanem az ő esete ihlette meg Charles Dickenst, aki jó egy évszázaddal később, 1852-ben az Örökösök című regényében ilyen halált szánt az egyik szereplőjének.
 
A népszerű angol író könyve nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a különös jelenség a tizenkilencedik század végére széles körben ismertté váljon.


Egy másik eset a több százból:

1938. július. Mrs. Mary Carpenter egy hajókiránduláson töltötte szabadságát az angliai Norfolk Boards közelében, mikor váratlanul lángolni kezdett. A tűz a felső testét elemésztette, csak két lába  maradt meg. Ez a példa egy több mint száz esetet taglaló listáról származik. Mindegyikben közös vonás hogy a tüzeknek nincs magyarázatuk.

Ilyenkor lángok keletkeznek az emberi testben, amelyek kívülről is láthatóak. Legtöbbször a test a csontokkal együtt hamuvá ég, de olyan is előfordul, hogy egyes testrészek érintetlenűl maradnak. A test képes pár percen belül maroknyi hamuvá válni, és megsemmisülni. Külön érdekesség, hogy megmaradnak az éghetetlen tartozékok, pl. a testhez tartozó fémek.

Sokszor úgy tűnik, mintha a tűz a testben keletkezne, talán a mellkasban, a hasban, vagy az izmok belsejében. A lángok gyakran kékek, vagy más, szokatlan színűek. A test bizonyos részei a tűz által sokszor érintetlenek maradnak ugyanúgy, ahogy bizonyos bútorok és ruhák is az égő test körül, kivéve persze azokat a berendezési tárgyakat, amelyeken az illető ült, vagy feküdt, de azok sem égnek el, csak megperzselődnek. Néha még az ágy is érintetlen maradt!


Az elégett testből csak a jobb láb  és kéz maradt meg


Rengeteg a találgatás és vita a jelenséggel kapcsolatban. Sokan, még orvosi körökben sem fogadják el a spontán öngyulladés lehetőségét, hiszen az emberi test 65-70 százaléka víz. Nem értik, hogyan éghet hamuvá a csont néhány perc alatt, mikor a krematóriumban 1100 fokos hőmérséklet mellett  néhány óra kell  a test elhamvasztásához.  

További megmagyarázhatatlan körülmény, hogy az áldozatok némán mennek a halálba, nem kiabálnak, és semmi jele annak, hogy küzdöttek volna az életükért. Vajon mi lehet az, ami teljes tehetetlenségre kényszeríti ilyenkor az áldozatot?

Feltevés sok van, hiteles magyarázat máig nincs. Ilyenkor rá kell jönnünk, rengeteg rejtélyes dolog van a világban, amiknek folyamatáról a tudósoknak fogalmuk sincs.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol