.

Spanyolországot sem kerüli el a migrációs hullámFokozódik a nyomás Ceután, az Európai Unio afrikai határán


Ceuta, a Marokkóba ágyazott spanyol enklavé, folyamatosan szenvedi a migránsok erősödő nyomását.
A héten Ceuta, Marokkó közti határállomáson az afrikai migránsok áttörték a határállomás kerítését és 187 afrikainak sikerült bejutni a városba, ezáltal az Európai Unió területére

<iframe width="640" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/uBxtQsfaX9c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Azután, hogy az elmúlt héten többször is megtámadták az illegális bevándorlók a miattuk felhúzott kerítést Ceutában, a spanyol kormány úgy döntött, hogy megszüntet mindenféle határátlépést Marokkó és a hozzájuk tartozó Ceuta között, teljesen lezárják a határaikat.
A ceutai bevándorlásügyi hivatal szóvivője, Nicolás Fernández Cucurull nyilatkozta, hogy az Európai Unió nem is figyel Ceuta problémájára, holott az a schengeni zóna egyik határa.

A ceutai befogadóállomások megteltek, annyi migráns érkezett az elmúlt napokban. Annyira súlyos a helyzet a közigazgatásilag Spanyolországhoz tartozó, azonban az afrikai kontinensen lévő Ceután, hogy ha akarnának se tudnának több migránst elhelyezni.
A migráns áradat, új utakat keres, hogy bejusson Spanyolországba, ezáltal az EU területére.
A héten, csütörtökön, a Gibraltári-szoros Atlanti-óceáni bajárata előttt elhajózva, a spanyol partiőrséget kijátszva, 20 migránst szállító gumicsónak 30 kilométert tett meg a tarifai tengerpart mellett, majd a Cadizhoz közeli Zahara de los Atunes népes strandján kötött ki. A felvételt az egyi fürdőző készítette telefonjával.


<iframe width="596" height="335" src="https://www.youtube.com/embed/KK-0DbOG3zk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


A nyári időszakban a kedvező időjárás feltételek miatt a Gibraltári-szoros környékén is növekszik azok száma, akik gumicsónakokba, bárkákba összezsúfolódva próbálnak Afrika felől illegálisan eljutni az európai kontinensre

A Juan Ignacio Zoido, spanyol belügyminiszter legutóbbi ismertetése szerint júniusban megközelítőleg 2200-an próbáltak meg 84 csónakban átkelni a szoroson a spanyol partok irányába. A politikus őket az embercsempész maffiák áldozatainak nevezte.
 

Spanyolországban összesen az idei első félévben csaknem 11 ezer illegális bevándorlót regisztráltak a hatóságok, kétszer annyit, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol