.

Spanyolországból indul minihajójával Amerikába Harald Sedlacek extrém sportoló140107_FIPOFIX_06

A 32 éves Harald Sedlacek a világon az első, aki egy mindössze 4,9 méteres, teljes egészében úgynevezett vulkánfiberből készült vitorlással vág neki az Atlanti-óceánnak, ráadásul megállás és külső segítség nélkül, előbb 140107_FIPOFIX_RUTA_01keletről nyugatra, majd az északi részen nyugatról keletre.

Az út célja, bebizonyítani az új szánszálas műanyag hajótest használhatóságát extrém körülmények közt.

Sedlaceknek mindössze egy 1,5 négyzetméteres területen kell elférnie a 4400 tengeri mérföldes (8150 kilométeres) út során. A férfi a spanyolországi Gijónból indul vasárnap, és a tervek szerint az amerikai St. Augustine-nál ér partot.
A hajó méretei igen szerények. Hossza mindössze 5,6 méter, tőkesúlya 170 kg. ami a legkissebb balatoni tőkesúlyos hajóét sem éri el. Alapvitorlázata 27 nm, amit hátszélbsn 56 nm-re lehet növelni.

Harald apja, Norbert Sedlacek mindössze négy hete adta át a stafétabotot fiának. Akkor úgy nyilatkozott: fia első alkalommal kap lehetőséget, hogy bizonyítson az extrém sportolók között.

Norbert Sedlacek novemberben másfél héttel startolása után kényszerült megállni Spanyolországban, hajóját elektromos üzemzavar miatt partra kellett vonni ugyanis Gijónban. Ráadásul összeütközött a vihar miatt felkorbácsolt vizű kikötőben hánykolódó tárgyakkal, aminek következtében hajója több alkatrésze megsérült.
Herald január 12-re, vasárnapra tervezi az indulást, de az Észak-Amerikában uralkodó extrém időjárás miatt lehet, hogy az indulását halasztania kell.


A gijoni sportkikötő

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol