.

Spanyolországban vízkereszt előestéjén vonulnak fel a napkeleti bölcsekSpanyolországban a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó szokások január 6-án, vízkereszt napján érnek véget. A gyerekek ekkor kapják meg fő ajándékaikat, szentestén a karácsonyfa alatt csak apróságokat találnak.

A spanyol karácsonyi hagyományok közül nem ez az egyetlen, ami eltér a nálunk megszokottól. Az ajándékokat ugyanis nem a Jézuska, de nem is az angyalok hozzák, hanem a napkeleti bölcsek. A lurkók nekik írnak levelet a kívánságaikkal és ha rosszul viselkednek, a szén alakú cukorkát is tőlük kapják meg.

Nem meglepő, hogy a bölcsekhez kapcsolódik az utolsó nagy karácsonyi esemény is, a vízkereszt előestéjén megtartott felvonulás. A történelemkönyvek a XIX. század közepére helyezik a megjelenését, elsőként az alicantei Alcoyanóban rendezték meg. Eredetileg csak a város temploma előtti körmenetként indult, később pedig a jótékonykodásra használták: olyan családoknak gyűjtöttek játékokat és édességet, akiknek semmi sem kerülhet a fa alá.

Háromkirályok Spanyolországban
A Háromkirályok felvonulása (Madrid, 1957)

Azóta megváltozott a hagyomány jellege, minden évben egyre többen kíváncsiak rá, és sok helyen mára igazi turisztikai látványossággá vált. A lényeg persze ugyanaz maradt: megajándékozni a gyerekeket és megünnepelni a Háromkirályok érkezését. A spanyolok természetesen ennek is megadják a módját, hiszen színpompás hintók és kocsik gurulnak végig a városok utcáin, rajtuk a különböző tematikus alakokkal. Ilyenkor nem csak a napkeleti bölcsek, hanem helyi hírességek, sportolók és még politikusok is gyakran osztogatnak édességet a gyerekeknek.


 

A helyi városvezetés minden évben megpróbál előrukkolni valami újdonsággal, igazi verseny zajlik, hogy hol lesz eredetibb, nagyobb volumenű a felvonulás. Barcelonában például erre az évre új szereplőket, új koreográfiát és zenét ígértek a szervezők. Máshol a fényekre helyezik a hangsúlyt, Valenciában hagyományosan versengés zajlik a belváros utcái között, hogy melyik kivilágítása a legszebb. Mindez kiegészítve a sok tonna édességgel igazi varázslatként hat a legkisebbekre.

Ami az események gyakorlati részét illeti, a menetnek előre meghatározott rendje van és kijelölt útvonalon halad végig. Ezt a hatóságok előre közzéteszik, így mindenki gondoskodhat arról, hogy a megfelelő helyet válassza ki a részvételhez. A kordonok oldalán, általában a főtér közelében kis lelátókat szoktak építeni, ahová érdemes időben helyet foglalni, mert a legjobb kilátás sokszor csak egész napos ücsörgéssel szerezhető meg.


<iframe src="https://player.vimeo.com/video/91153958" width="500" height="281" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>


A felvonulás legfontosabb elemei − a napkeleti bölcsek látványa mellett természetesen − a cukorkák és a csokoládék, amiket végigszórnak az egész út során. Mindenkinek megvan a saját módszere az édességek begyűjtésére, a megszokott szatyrok és táskák használatától kezdve egészen olyan extrém ötletekig, mint az égből hulló finomságok esernyővel való „lehalászása.”

Az este végére igazi fieszta-hangulat uralkodik, így nem meglepő, hogy a Spanyolországban nagy népszerűségnek örvendő szokás lassan Európa más országaiban is terjed. Néhány éve például Csehországban és Lengyelországban is rendeznek már hasonló eseményt. Ezt látva még az is elképzelhető, hogy a napkeleti bölcsek egyszer majd a magyar gyerekeknek is hoznak ajándékokat…

Napkeleti bölcsek felvonulása
A napkeleti bölcsek érkezése Madridba


kulturtapas

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china