.

Spanyolországban végleg bezárják a legrégebbi atomerőművetVégleg bezárják Spanyolország legrégebbi atomerőművét – jelentette be a spanyol kormány döntését Álvaro Nadal energiaügyi miniszter kedden Madridban.


Tájékoztatása szerint a 2012-ben leállított Santa María de Garoña-i nukleáris létesítmény újranyitása ellen gazdasági és politikai indokok is szóltak.

Előbbivel kapcsolatban elmondta: hatalmas beruházásra és mintegy két évig tartó fejlesztésre lenne szükség ahhoz, hogy az atomerőmű újra üzemképes legyen, miközben a spanyol elektromos hálózatra gyakorolt hatása csekély. Az itt termelt villamos energia mindössze 2,5 százalékát adta a teljes országos árammennyiségnek – írja az MTI.
 


2012 év végén a garoñai atomerőművet kikapcsolták az országos energiahálózatból.


Álvaro Nadal kiemelte, hogy a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) kivételével minden spanyol parlamenti párt ellenzi az erőmű működésének folytatását, így az lényegében a politikai konfrontáció szimbóluma lett.

Véleménye szerint a nukleáris létesítmények működésével kapcsolatban azonban politikai, gazdasági és társadalmi bizonyosság szükséges. A miniszter úgy becsülte, hogy a bezárási folyamat tizenhárom–tizenhat évig tart majd.

Az ország északi részén, Burgos tartományban található egyreaktoros atomerőmű működési határideje 2013-ban járt volna le, ám a konzervatív kormány 2012-ben adót vetett ki a kiégett nukleáris fűtőelemekre, így a tulajdonos Nuclenor, Endesa és Iberdrola vállalatok úgy döntöttek: nem kérik a működési engedélyek meghosszabbítását. Ráadásul a létesítményben több fejlesztési beruházást is el kellett volna végezni a folytatáshoz.

2012 év végén a garoñai atomerőművet kikapcsolták az országos energiahálózatból.

Egy évvel később azonban a Nuclenor meggondolta magát, és kérte a kormánytól az erőmű újranyitását és működésének engedélyezését 2031-ig.

A kabinet döntését a spanyol nukleáris biztonsági tanács (CSN) állásfoglalásától tette függővé. Idén februárban a tanács támogatta az újranyitást, de kizárólag szigorú feltételek mellett, pontokba szedve az elvégzendő beruházásokat.

Ennek nyomán a tulajdonos társaságok között véleménykülönbség alakult ki az újranyitásról. Az energiaügyi miniszter szerint végül ez az ellentét is a végleges bezárás mellett szólt.

A Santa María de Garoña-i atomerőművet az amerikai General Electric építette, és 1970-ben helyezték üzembe. BWR rendszerű, úgynevezett forralóvizes reaktor, 466 megawattos elektromos teljesítménnyel, amely a legkisebb a spanyol erőművek között.

Spanyolországban jelenleg öt aktív atomerőmű van, összesen hét reaktorral, valamint két másik, amelyek felszámolás alatt állnak. Az atomerőművek a dél-európai ország energiaigényének 22 százalékát fedezik.

 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol