.

Spanyolország leghidegebb településeEz a hely  nem a Pireneusokban, nem Sierra Nevadában van, hanem Madridtól úgy 200 kilométerre keletre, Guadalajara tartományban lévő  Molina de Aragón 


Ez a város az úgynevezett hideg háromszög csúcsa, amelyet Molina, Calamocha és Teruel városok alkotnak.
Miért érdemli ki ezt a nevet az 1060 méteres magasságban fekvő Molina de Aragón? Csak egy pillantást kell vetni az év leghidegebb hónapjának, januárnak minimum hőmérsékleti átlagára, ami -3,5°C, de a nappali maximum is 8°C alatt marad, ráadásul  ebben a hónapban négy nap is  jelentősen havazik.
1950 január 28-án ebben a városban mérték a régió legalacsonyabb hőmérsékletét, -28.8 fokot

 

Molina de Aragón 

A környék a mórok bejövetele előtt ritkán lakott terület volt. A megalakult kalifátus lakói főleg arabizált berberek voltak. A kalifátus felbomlása után létrejött jelentéktelen muszlim királyságot 1128-ban Aragóniai Alfonz foglalta el. A mórok hamarosan újból megszerezték a területet, ami 1139-ben került véglegesen keresztény uralom alá.
A városban sok helyen megtalálhatók a középkori emlékek.

  
A zsidónegyed


A Gallo folyón átívelő román stílusú híd a város egyik jelképe

És amit mindenhonnan látni lehet: A kelta eredetű erőd 
Az Ibériai-félszigeten sok nép megfordult. Főníciaiak, kelták, rómaiak,vizigótok, arabok, és az őslakosság, akik mindig maradtak: a spanyolok.
Molina de Aragón erődítménye stratégiailag fontos helyen épült. Innen lehetett ellenőrizni az Aragónia és Kasztília közti utat. 1128-ban I. Aragóniai Alfonso foglalta el, és elrendelte az újjáépítését.

Az erőd az évszázadok alatt szolgált a földbirtokos Lara család szálláshelyéül, a régió központjául, megerősített katonai létesítményül, végül a 19. század folyamán a kastélyt laktanyaként használták. A 20. század elején a katonaság végleg elhagyta a kastélyt.

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol