.

Spanyol nyaralásSpanyolország hatalmas ország, rengeteg látnivalóval. Ez igazán akkor derül ki, mikor felmerül a kérdés, mit érdemes megnézni benne. 

Salamanka, Barcelona, Madrid, Toledo, Valencia, Sevilla, Granada, Córdoba, Costa del Sol, Mallorca, csak néhány fontosabb a kihagyhatatlan látnivalók közül. A felsoroltak megtekintésére kevés néhány hét. Egy nyaralás alatt mindent nem lehet megnézni, ezért célszerű nyaralásunk központi helyét kinézni ahonnan kiindulva lehet megtekinteni a közeli  látványosságokat.


Salamanca

Sok történelmi város, falu közt lehet válogatni Spanyolországban. A látnivalók megtekintésének megtervezésekor azonban nem szabad elfelejteni, a nyári hónapokban az ország belsejében nem ritka a 35-40 fok sem. Inkább érdemes elsődleges célnak valamely tengerparti üdülőhelyet választani, és onnan kirándulni a környék látnivalóihoz.  Túl sok látnivalót nem szabad betervezni, mert a nyári melegben jobb a tengerpart. A nagyobb városok, különösen Magyarország városainak egymás közti távolságához viszonyítva, igen messze vannak egymástól. Malaga - Barcelona 1000,  Madrid - Barcelona is több mint 600 km. Ezek nem olyan "délután elugrunk megnézni" távok.

Nyaraláshoz nagyon alkalmas Costa del Sol. A legtöbb helyen homokos tengerpart, kiépített strandok, fürdésre alkalmas kiépítetlen partszakaszok váltják egymást. Aztán itt valóban el lehet ugrani egy délután valamelyik közeli érdekes helyre.

Malaga, Spanyolország ötödik legnagyobb városa. Belvárosában, szűk utcák közt, egymást érik a vendéglők, ajándék üzletek, tapasz bárok. 

Közelben van Marbella, Puerto Banus, Nerja, Mijas. Ezek a városkák Malagáról fél, háromnegyed órányi autózással elérhetők.  A híres Granada, vagy Córdoba is 150-160 km-re van. Mindkét helyre jó minőségű, autóút vezet.
Európa északi feléből csak hosszabb itt tartózkodásra érdemes kocsival jönni. Budapest, Malaga távolság 3000 km, ami még erőltetett menetben is két nap. Repülővel csupán 3,5 óra az út.
Közvetlen járat májustól októberig van, utána átszállással lehet jönni, ami hosszabb időt vesz igénybe, de általában hasonló az ár.  A Wizz Air idén már egész évben üzemelteti közvetlen járatát Budapest és Malaga közt. 

Londonból Malagába a repülőút szintén 3,5-4 óra  és az árak 50-100 GBP közt változnak. Innen egész évben naponta jönnek a gépek. A szezonban naponta több is.

Aki nem akar kocsi nélkül maradni, már a reptéren beülhet az interneten előre lefoglalt autóba. Az árak típustól függően változnak,  már napi  10 €-ért is bérelhetők. Rá kell jönni: Magyarországról nem éri meg kocsival jönni. A repülőjegy, (oda-vissza) még ha soknak is tűnik a nyári szezonban  300-400 € körül kapható, de olcsóbb mint az üzemanyag, az autópálya díj, meg egy éjszakai szállás.

Az árak hasonlóak a magyarországi árakhoz. A 0,5 kg-os kenyér minőségtől függően 0,75-2 €  (az integrált felirat a teljes kiörlésű lisztből készültet jelenti), a literes tej dobozban 0,6-0,9 € közt, a teljes tej 1,2-1,68 €;  250 gr. vaj 1,25 €;  alma 1,5-1,7 €;  banán 1,2-1,67€;  400gr. előre csomagolt ementáli sajt 2,35-2,6 €.   Felvágottak magyarországi árszinvonalon kaphatóak.
A 1,5 literes ásvánnyvíz ára 0,5-1,5 € közt, 5 literes kiszerelésben már 0,68-1,2 € közt.
Sörök: A spanyol San Miguel 1 literes üvegben 1,2 €. Dobozos sörök választéka hatalmas, áruk 0,45-2 € közt.
Ezek tájékoztató árak,  melyek a nagyobb  élelmiszeráruházakra jellemzőek.  A nagy turista forgalmú helyeken, vagy a belvárosi kisebb üzletekben ezek az árak változhatnak.

Sok helyen árulnak utcára nyíló kirakatból grill csirkét 7-8 € körüli áron.

Malaga, Torremolinos, Fuengirola strandjain pár száz méterre vannak egymástól a part menti chiringuitók (strand vendéglők) ahova fürdőruhában is be lehet menni, de minden partszakaszon bőven vannak vendéglátó helyek.

A pizzériákban 5 és 12 € közt kínálják a pizzát. Az átlagos éttermek is megfizethetőek. 10 € körül már lehet ebédelni. A jobb éttermekben 10-20 € közt valóban igényes kiszolgálást és különleges ételeket is kapni.

A szállodai árak típustól, minőségtől függően változnak, de főszezonban 60-70 € alatt még gyenge minőseget sem lehet találni.

Az apartmanoknál más a helyzet. Színvonalas négy személyes apartmanokat heti 5-600 €-tól lehet bérelni.  Persze ezek tájékoztató árak, hiszen ezek helytől, felszereltségtől függően változnak.

Costa del Sol felejthetetlen élmény.


Malaga, teázó a belvárosban

 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol