.

A spanyol meteorológiai szolgálat aggasztó jelentéseA klímaváltozás hatása mintegy 32 millió embert, azaz a lakosság 68,5 százalékát érinti Spanyolországban - ismertette legfrissebb jelentésének megállapításait a spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet).

 

A tanulmányt a dél-európai ország különböző részein elhelyezkedő 58 meteorológiai mérőállomás adatai alapján készítették a kutatók - írja az MTI.
 


Időjárás előrejelzés Spanyolországban

Spanyoloroszágban a nyolcvanas évek elejéhez képest öt héttel hosszabb lett a nyár, amely hamarabb kezdődik és tovább tart mint korábban. Időtartama egy évtized alatt átlagosan kilenc nappal növekedett.
 


Városi kánikula

Az Open Data Climático elnevezésű projekt arra is rávilágított, hogy a nyarak nem csupán hosszabbak, de forróbak is, egyre gyakoribbak az úgynevezett trópusi éjszakák, amikor az éjjeli legalacsonyabb hőmérséklet sem kevesebb 20 Celsius foknál.

Az Aemet jelentése szerint az elsivatagosodás veszélye is fenyeget Spanyolországban, ugyanis növekednek a félsivatagos területek, amelyek mára mintegy 30 ezer négyzetkilométert, vagyis az ország területének mintegy 6 százalékát teszik ki.

Míg korábban az az Ebro-völgye és a délkeleti országrész volt érintett, mostanra Kasztília-La Manchában is megfigyelhető ez az egyre terjedő klímaváltozási jelenség, amelyet csökkenő csapadékmennyiség is jellemez.

A kutatók felhívták a figyelmet a Földközi-tenger hőmérsékletének növekedésére is. A víz a nyolcvanas évek eleje óta tíz évente átlagosan 0,34 Celsius-fokkal melegedett. Ehhez párosul a tengerszint évenkénti 3,4 milliméteres emelkedése is, amelyet az elmúlt 25 évben tapasztaltak - közölte a meteorológiai szolgálat.
 


Kánikulaa tengerparton

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol