.

Spanyol kutató tanulmányozta Petra épületeit
Petra, a nabateus nép kétezer éves történelmének kiemelkedő emléke. Kulturája, épületei, vízgazdálkodása, ámulatba ejtik a látogatókat. Petra ma Jordánia leglátogatottabb műemlék együttese, a világörökség része.
 
Nem csak esztétikai jelentősége miatt egyedülálló az ősi jordániai romváros. Sziklákból kifaragott épületeit alapítói úgy tájolták, hogy a nap sugarai a szent helyekre vetődjenek.
 
Petra

– Petra homlokzatai nemcsak gyönyörűek, hanem másfajta jelentőségük is van – mondta Juan Antonio Belmonte, a Kanári-szigeteki Asztrofizikai Intézet archeocsillagásza, a tanulmány szerzője a National Geographic folyóiratnak. Belmonte és csoportja megmérte Petra sziklasírjainak, templomainak és emlékműveinek méreteit, és összevetette azokat a csillagok járásával az elmúlt több mint egy évtizedben. Azt találták, hogy bizonyos műemlékek elhelyezkedése a Nap járásához igazodik az év bizonyos napjain, a Nap sugarai ezeken a napokon a vallási jelentőségű területekre összpontosulnak.

Ez alátámaszthatja azt a korábbi feltételezést, hogy a sziklavárost alapító nabateusok napimádók, napistenhívők voltak, éppúgy, mint az ókori egyiptomiak.


Ma is élnek a nabateusok leszármazottai

Kr.e. 3. században a térségben letelepedő nabateusok városuk épületeinek elhelyezkedését úgy tervezték meg, hogy a kulcsfontosságú csillagászati dátumokon – a napéjegyenlőségeken és a napfordulókon – a fény a vallási épületeket világítsa meg.
 – Ez hasonló ahhoz, amit a keresztény templomokban látunk, amikor nevezetes dátumokon a nap sugarai a különleges oltárokra vetődnek – magyarázta Belmonte.


A Nexus Network Journal folyóiratban megjelent tanulmány szerint a nabateusok ideológiája a nap járására épült, és alaposan értették a csillagászati eseményeket és azok jelentőségét az évszakokban.
 Belmonte azt tervezi, hogy elméletük alátámasztásaként megvizsgálnak egy nabateusok által alapított másik várost, a Szaúd-Arábiában lévő al-Hizsret. Ha eredményeik egyeznek, cáfolhatatlan bizonyíték lesz arra, hogy ezt a kétezer éves kultúrát a nap és az évszakok alakították, és a nabateusok napistenhívők voltak – írja a The Independent című brit napilap.


Petra sem nélkülözhette a színházat
Forrás: gyartastrend.hu

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol