.

A spanyol kormány kocsinként 1000 eurót kér a Volkswagentől a hamis adatok miattA spanyol kormány visszakéri a VW-csoporttól a környezetbarát autók vásárlásához nyújtott támogatást, miután kiderült, hogy a cég olyan dízelmotort szerelt az autóiba, amely a kedvező károsanyag-kibocsátási mutatókat csakis tesztkörnyezetben produkálta, a forgalomban sokkal szennyezőbben üzemelt a kocsi.


A spanyol kormány visszakéri a VW-csoporttól azt az autónként 1000 eurós összeget, amellyel az alacsony károsanyag-kibocsátású járművek vásárlását támogatta – ismertette a spanyol sajtó szerdán José Manuel Soria spanyol ipari miniszter bejelentését. 

Spanyolország 2012-ben a PIVA-terv bevezetésével ösztönözte az autóeladásokat, amelyek jelentősen csökkentek a gazdasági válság hatására. A program lényege, hogy aki használt autóját környezetbarát gépkocsira cserélte, az 2000 eurós támogatást kapott a vásárláshoz. A kedvezményt a kormány és a bekapcsolódó cégek, fele-fele arányban vállalták. Az ipari miniszter szerint nyilvánvaló, hogy a pénzt nem a vásárlóktól kérik vissza, hiszen ők jóhiszeműen jártak el, de megtévesztették őket. 

A spanyol állam jelenleg vizsgálja, hogy milyen jogi lehetőségei vannak a pénz visszaigénylésére a Volkswagentől – mondta José Manuel Soria. Az nem hangzott el, hogy pontosan hány autó után kellene fizetnie a VW-nek. 

A PIVA-terv keretében idén májusig összesen 890 ezer régi autót cseréltek újra Spanyolországban, azaz a kormány 890 millió eurót (278 milliárd forint) fizetett ki a támogatásokra.  

A VW-csoport 2009 és 2015 között világszerte 11 millió dízel dízelüzemű járművébe telepített olyan szoftvert, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó előírások. Az érintett autók közül 5 millió Volkswagen, 700 ezer pedig Seat márkájú. Spanyolországban ebből a két márkából adják el a legtöbbet.


 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol