.

Spanyol karácsonySpanyolország sok téren különleges ország. A szokások is sok mindenben eltérnek a közép-európai szokásoktól. A karácsony is másként zajlik mint Európa közepén.

Az első, ami legjobban szembe tűnik, karácsonyfa helyett keskeny magas kivilágított kúpot állítanak a frekventáltabb helyekre. A képen látható fa Madrid központjában a Puerta del Sol-on hirdeti a karácsonyt.
 
Spanyolországban a karácsony december 24-től január 6-ig tart. Csak december 25. az ünnep, 26-a már munkanap. Eltérve a többi európai országtól a karácsony fő ünnepe a vízkereszt, vagy ahogy itt mondják Reyes, vagyis a (három) királyok. Addig azonban sok minden történik.
A karácsonyt megelőző Advent utolsó vasárnapján Malagán hatalmas tömeg höpölyög az utcákon.  A belvárosban felállított szinpadon egymást váltják a környező települések együttesei, akik különböző népies karácsonyi énekeket adnal elő

December 24-én este, amit itt nem szent-estének, hanem Noche Buena-nak (Jó Éjnek) hívnak a családok összejönnek. Vacsorájukat vagy egy vendéglőben, vagy otthon fogyasztják el, nem annyira meghitt, mint inkább vidám eseménynek számító körülmények közt.
Vannak akik elmennek az éjfélkor kezdődő misére is, de már sokan, főként a városokban nem kellnek fel a hosszúra nyúló vacsora után az asztaltól és kihagyják a késői áhitatoskodást.
A déli országrészben ilyenkor nem szoktak ajándékozni, legfeljebb csak apró figyelmességekkel kedveskednek egymásnak. A komolyabb ajándékokat január 6-án, Reyes-kor, a "három királyok" hozzák.
Az ünnepi időszakban a kisgyermekes családoknak szinte kötelező program a Belén, a karácsonyi bethlehemi maket megtekintése. Minden templom igyekszik a legszebb, a templom védőszentjéhez is illő Belént építeni. Ez nem csak a templomokra jellemző, hanem közintézmények,  bethlehemei is igyekeznek egymást túlszárnyalni. Néha egész falut építenek, néha több száz figurából kialakított életképpel.
 
A fuengirolai önkormányzat aulájában felállított belén életképei
 
Katalóniában van egy fura karácsonyi szokás. December 8-án felállítanak egy fa rönköt a házban, arcot rajzolnak rá, és letakarják egy terítővel, hogy ne fázzon. December 24-éig minden nap „etetik" a Tíót (nagybácsi), vagyis a rönköt. Szenteste a gyerekeknek egy bottal kell megütögetniük, majd "caga Tío" édességeket és kisebb ajándékokat tojik nekik. Régebben az édességek megtojása után tűzre is dobták, ma már ez nem annyira divat. Ez a szokás Katalóniában és Aragóniában is él, de például Madridban egyáltalán nem.
 

"caga Tío"

A két ünnep közt, a karácsonyi események részeként üdvüzlik az új évet. A szilveszter éjszakája a szórakozásé. Vacsora után, de még jóval éjfál előtt kitódulnak az emberek az utcákra. Egyik kezükben pezsgő, a másik kezükben az előre csomagolt 12 szem szőlő, amit az éjféli harangszóra egyesével kell a bekapni.
A 12 szőlőszem jelzi a következő év 12 hónapját, és a kívánságot, hogy minden hónapban bőségesen legyen enni, innivaló, ne szűkölködjenek semmiben.
Éjfél után hatalmas pezsgőfürdő következik, aminek következtében annyira ragacsosá válik az utca, járni is alig lehet rajta.
A menetrendszerűen bekövetkező másnap itt is olyan, mint a világ többi helyén. Az emberek nyalogatják másnapos sebeiket, és igyekeznek minél hamarabb túlesni a macskajajos délelőttön.

Megérkeztek a "három királyok"

A következő esemény a Reyes. Ezen a napon kapják meg a gyerekek a fő ajándékokat. Azért van még egy fontos feladatuk: részt kell venni a jelmezes felvonuláson. Ekkor emlékeznek meg a "három királyok"-ról, akik hozzák az ajándékot. A felvonuláson a diszesen feldíszített kocsikról jelmezekbe öltözött gyerekek, felnőttek szórják a cukorkát. Mindenki kapja ahol éri. Az ügyesebbek ilyenkor több hétre való édességet összegyűjtenek.
 

 Reyes Barcelonában

Aztán január 7-én vége az ünnepeknek. Kezdődnek dolgos hétköznapok.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol