.

A spanyol gazdaságot gátolja a belpolitikai bizonytalanságA gazdasági beruházásokról szóló döntéseket gátolja a spanyol belpolitikai bizonytalanság, az, hogy a december 20-i parlamenti választások után még nem lehet tudni, milyen kormány irányítja majd az országot - nyilatkozta Francisco González, Spanyolország második legnagyobb bankja, a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) BBVA elnöke az EL Mundo című napilapban megjelent interjúban.

 

A szakember szerint a politikai patthelyzet már elkezdte éreztetni a hatását, mivel a befektetők nem kedvelik a kiszámíthatatlanságot, és amíg nem születik döntés az új kormányról, addig "zsákutcában" lesznek a beruházások terén.

Szavaiból kiderült, hogy a spanyol gazdaság számára a nagykoalíciót tartaná előnyösnek - a konzervatív Néppárt (PP), a szocialista párt (PSOE) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt együttműködésével -, mivel mindhárman hisznek "a demokráciában, a piacgazdaságban és az ország egységében", szemben az utópiákkal illetve a nem reális ígéretekkel.

A BBVA elnöke nyilatkozatával követte Goldman Sachs (GS), Barclays és az ING elmúlt hetekben kiadott megállapításait, amelyekben mindannyian a politikai bizonytalanságban rejlő kockázatokra hívták fel a figyelmet. A GS szerint visszaeshet az üzleti és a fogyasztói bizalom, ami kedvezőtlenül hat a gazdasági kilátásokra.

A kritikus vélemények ellenére a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a múlt héten javított az dél-európai ország idei gazdasági növekedésének várható ütemén. Előrejelzésében 2,7 százalékos GDP-növekedést vár a spanyoloktól, amely magasabb mint az euróövezet várható gazdasági növekedése.

Spanyolországban a gazdaság egyik gyenge pontjának a magas munkanélküliséget tartják annak ellenére, hogy az elmúlt években jelentős csökkenést sikerült elérni. A beruházók bizalmatlansága azonban negatívan érintheti ezt a területet is.

A munkanélküliség 26,9 százalékkal 2014 első negyedévében állt csúcson, a legutolsó közzétett adatok szerint jelenleg 21,8 százalék, de a hosszú távú cél a gazdasági válság előtti 8,5 százalék elérése lenne.

Spanyolországban a választásokon minden korábbinál több, összesen 10 politikai erő jutott be a parlamentbe, de egyik párt sem szerezte meg az önálló kormányzáshoz szükséges többséget. Egyelőre nem lehet tudni, hogy melyik párt vezetésével, milyen összetételű kabinet alakulhat, de a választások megismétlésének lehetősége sem zárható ki

MTI.
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol