.

Spanyol enklávé FranciaországbanAz eléggé kozismert, hogy van két spanyol város, Ceuta és Mellila a Földközi-tenger partján  Marokkó északi részén. Viszont a Pireneusok északi részén, Franciaország területén lévő spanyol városról, Lliviáról már kevesebben tudnak.

 

A városba vezető út, amit két ország tart karban
 
Llívia a kora középkorig fontos római település  volt. Aztán múltak az évek, Római birodalom megszűnt, a mórokat kiűzték, maradtak a spanyolok és a franciák. A két országnak területi követelése voltak egymással szemben. A spanyolok egyre jobban belakták a Pireneusoknál húzódó francia - spanyol határt és 1653-ban kirobbant a háború a két ország közt.  1659-ben, több mint két évtizedes háború után Franciaország és Spanyolország békét kötött egymással.

A pireneusi békeszerződés (franciául: traité des Pyrénées , spanyolul: Paz de los Pirineos ), amelyet 1659. november 7-én kötöttek meg Franciaország és Spanyolország képviselői, lezárta a 24 év óta, 1635 óta folyó spanyol–francia háborút.

A Pireneusi Szerződésének nevezett békemegállapodás, értelmében a Pireneusoktól északra fekvő összes spanyol „falut” Franciaországnak kellett átadni. 
Spanyolország azonban ragaszkodott Llíviához és kihasználva a szerződés pontatlan megfogalmazását, azzal az indokkal tudta megtartani, hogy Llívia város és nem falu, 
 Az öt négyzetmérföldes települést most egy keskeny, kétsávos „semleges” út, az N-154 köti össze Spanyolország többi részével, amelyet Franciaország és Spanyolország kezel hat hónapos rotációval.
 

Llivia

Llivia, egyedülálló történelmének köszönhetően évente több ezer embert vonz Franciaországból és Spanyolországból, így ez az álmos kisváros gazdasági jólétet élvez.

Néhány látnivaló a városban:

15. századi vár maradványai


Esteve Gyógyszertár, Európa legrégebbi gyógyszertára, ma múzeum.


Római kori falmaradvány


forrás: amusingplanet.
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol