.

Sokasodnak a rejtélyek a Ceres törpebolygó körül
Újabb érdekességek derültek ki a Ceres törpebolygóról, ezúttal azonban nem az égitest jellegzetes fénylő foltjai kerültek a figyelem középpontjába, hanem egy furcsa, piramis alakú magányos kiemelkedés.

A NASA űreszköze június 3-án minden eddiginél közelebb került a Mars és a Jupiter között húzódó aszteroidazónában található Ceres törpebolygó felszínéhez. A második körpályáról, 4400 kilométeres távolságból készült első felvételek június 10-én kezdtek kiszivárogni.

Az új felvételek főszereplője ezúttal egy meredek lejtőfelszínű magányos kiemelkedés, amely 5 kilométerrel magasodik a viszonylag sík felszín fölé. Ez különösen szokatlan, mivel hasonló formáció közel-távol nem található és létrejöttét egyenlőre a geológusok sem értik. A törpebolygónak egyébként számos különböző méretű krátere van, több bemélyedésben központi kúp helyezkedik el.
Most már elegendő bizonyíték áll rendelkezésre a Ceres múltbéli felszíni aktivitásával kapcsolatban.  Folyásra, földcsuszamlásokra, összeomlott szerkezetekre utaló jelek figyelhetők meg a planéta felszínén – írta a NASA sajtóközleménye.
A jelenlegi tervek alapján a NASA űreszköze június 30-ig marad 4400 kilométeres magasságban, majd még közelebb kerül a felszínhez, így augusztus elején már 1450 kilométerről szemlélhetjük az égitestet.

A rejtélyes fényjelenségre továbbra sincs magyarázat. Ennek megoldását is a közelebbi képektől várják.

összeállítva az MTI hírei alapján

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol