.

Sínek a semmibeA canfranci vasútállomás


Spanyolországot, Franciaországgal összekötő vasútvonalat 1928-ban (július 18.), XIII. Alfonz király adta át, nem sokkal trónfosztása előtt. A Pireneusokon átvezető vonal, mind társadalmi, mind gazdasági szempontból nagy lendületet hozhatott volna a két ország összeköttetésében. A tervezők Európa második legnagyobb átrakó pályaudvarát álmodták meg a hatalmas hegyek közé. A határhoz közeli Canfranci (Huesca) állomáson keresztül szállított összes rakományt át kellett itt rakodni, mivel a két ország eltérő nyomtávú sínpályát használ. A személyszállításra is szolgáló vonal, az utasok tetszését sem nyerte el, mivel a kanyargós és alagutakkal tarkított út rendkívül lassúnak bizonyult, valamint nem kedvelték a határon való átszállással járó macerát sem. Majd később, maga a történelem is egy vastag ecsetvonással húzza át a befektetők elképzeléseit.

A Spanyol Polgárháború, majd Franco hatalma alatt az állomást többször, összesen 8 éven keresztül blokád alatt tartják.

A II. Világháború idején a nácik ellenőrzése alá kerül, és pl. itt rakodják át a galiciai volfrámot, és a több tonnányi rabolt és svájci aranyat.

A vonal végleges lezárásához azonban egy baleset vezetett, amikor 1970-ben kisiklott egy tehervonat. A franciáknak ez egy jó ürügy volt, az amúgy is gazdaságtalan és lassú vonal lezárásához, ezért a vonat által elsodort L’Estanguet hidat sosem építik újra.

Ezzel, a személy és teherszállítás is megszűnik ezen a vonalon a két ország közt, és a hatalmas forgalomra tervezett Canfranci állomás hirtelen üresen marad.
Napjainkban Huescaból, naponta két vonat indul a Canfranci állomásra, elsősorban a turizmus miatt, hiszen innen csak pár kilométerre található az ország egyik legnépszerűbb sípályája.  Egy 2007-es tervezet alapján, e síturizmust kiszolgáló hotelt alakítottak volna ki, és az állomást felállványozzák, de a tényleges munkálatok sosem kezdődtek el. Az állomás belső termei közül párat ugyan felújítottak, de ezek, kizárólag előzetes telefonos jelentkezés esetén, vezetett túra keretében látogathatóak.


A váróterem felújítás előtt elég hervasztó állapotban
 


és így néz ki felújítva.

 


Forrás: spanyolbanotthon

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol