.

Sikeres a Costa Concordia mentésének első szakasza
A hajó egyenesbe állítása a mentési munkálatok utolsó, legbonyolultabb szakasza.


Hétfő reggel kezdődött a szerencsétlenül járt Costa Concordia olasz tengerjáró hajó roncsának vízfelszínre emelése. A műszakiak az olaszországi Giglio szigete mellett zátonyra futott, tavaly szeptemberben egyenesbe állított hajót először két méterrel megemelik, majd 30 méterrel a nyílt tenger irányában elvontatják, ott lehorgonyozzák és rögzítik.

A tervek szerint egy héten belül újra úszásra alkalmassá teszik a 2012. január 13-án félig elsüllyedt és megdőlt, 290 méter hosszú, több mint száztízezer tonna súlyú hajótestet. Franco Porcellacchia, a Costa Crociere projektvezetője hangsúlyozta, hogy ilyen műveletet a világon még sohasem végeztek. "De nagyon bizakodunk, és nem látunk leküzdhetetlen kockázatokat" - tette hozzá.

kezdet                                    és                                     a vég

A műveletet hónapokon keresztül készítette elő egy több száz főből álló szakértői csapat, ez a mentési munkálatok utolsó, legbonyolultabb szakasza. A hajóroncs előrébb vontatása és rögzítése során a tervek szerint a hajó két oldalára szerelt, vízzel megtöltött 30 tartályból - melyek a hajó egyensúlyát hivatottak biztosítani - kiszivattyúzzák a vizet, és a helyébe levegőt fújnak, majd a tartályokat végleges helyzetükbe állítják.

Ha mindez sikerrel jár, négy vontató- és tíz kísérőhajó közreműködésével a Costa Concordiát a Giglio szigetétől 277 kilométerre északnyugatra fekvő Genova kikötőjébe viszik, ahol ezt követően kétévi munkával darabokra szedik.

A 2012. januári hajótörésben 32 utas veszítette életét, köztük egy magyar zenész. Egyedül a hajón pincérként szolgáló indiai Russel Rebello holttestét nem találták meg. Fivére egy internetes közösségi oldalon reményét fejezte ki, hogy a hajó elmozdításával megtalálják testvére maradványait is. -írja az origo

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol