.

Sigiriya sziklája és környezete az ókori világ csodája. 

Sigiriya, Srí Lanka szigetének közepén, egy természetes sziklatömb köré épült ősi település.  A település nevét az Oroszlán szikla  tette világhírűvé. A szikla tetején romjaiban is lenyűgöző titokzatos fellegvár maradványai láthatók.

 
A szikla épületeinek rekonstruált képe


és mai állapota
 
A hatalmas, vörös vulkanikus tömb meglepetésszerűen emelkedik ki a zöld fennsík közepén. A sziklához simuló épületegyüttes a Kr. e. III. században a ma ismert legősibb Theravada buddhista iskola egyik központja volt. A település virágkora a jelenlegi kutatások szerint mindössze néhány évtizedig tartott az Kr. u. V. század végén, amikor ellentmondásos, viszállyokkall teli időszakban királyi székhely lett. Misztikus hangulat lengi körül a vidéket, valószínűtlen keverékét alkotva szabályos emberi műnek és furcsa természeti képződményeknek.

A szikla előtt elterülő, hozzávetőleg egy kilométer széles, négyzetes parkot három oldalról sáncok, a negyedikről maga a nagy szikla határolja, mellyel szemben, a nyugati oldalon nyílik a műemlékegyüttes főbejárata. Innen a főtengelyben a medencék kertjén át vezet az út a nagy szikla felé. A merőleges sétányrendszert átszövik a változatos alakú, beugrásokkal, szigetekkel, lépcsőkkel tagolt medencék sokasága.
 
A közeli víztárolóval összekötött földalatti vízvezeték-hálózat ma is működik.Tovább haladva a sziklakertbe jutunk, ahol a rakott kő és téglafalak, valamint széles, sima felületű kőteraszok felett hatalmas vándorkövek állnak légies sziklatámaszokon. Innen két hatalmas szikla által képzett természetes boltozat alatt jutunk a teraszok kertjébe. Az előttünk tornyosuló nagy sziklától a teraszok mesterséges támfalakkal emelkednek a fellegvár bejáratául épült, ma alig felismerhető oroszlánszájig.

A trónbitorló herceg

Kashyapa herceg, Dhatusena király rangon aluli szeretőjétől született. Amikor felszólította apját, hogy adja át neki kincseit, a király az általa építtetett legnagyobb víztározóhoz vezette, és annak vízére mutatott mondván: Ez minden kincsem! A herceg dühében elevenen a gátba falaztatta apját. Miután apjától elragadta a trónt Sigiriyába tette székhelyét. Féltestvére, a trónörökös Moggallana herceg visszatértétől való félelmében építette a fellegvárat, melyet a bitorolt ranghoz méltón, minden kényelmet biztosító palotává alakíttatott. Kashyapa elűzött féltestvére, Moggallana 22 év után visszatért Indiából, és az elodázott küzdelemben visszaragadta a trónt. A legenda szerint a harcban, amikor Kashyapa harci elefántjával jobb kilátást biztosító helyre indult, serege félreértette mozdulatát és visszavonulva magára hagyta őt. Mire a magasabb szirtre ért egyedül állt testvérével szemben alkotása felett. Tőrével metszette el saját torkát.

Az oroszlánnyelvként kezdődő főlépcsőre lépve indulunk felfelé, és hosszan kanyargó függesztett szerpentinen jutunk el a Tükörfalhoz. A szikla középmagasságában futó fal a történet szerint olyan simára volt csiszolva, hogy a király láthatta magát benne. Tovább emelkedve egy spirállépcsőn a fal mögött az építmény egy másik talányos részéhez érünk. Egy 140 méter széles, 40 méter magas falfestmény részletei bontakoznak ki itt, mely eredetileg ötszáz, gyönyörűen festett női alakot, Apsara-t ábrázolt.

A fellegvárba, a szikla felső részébe jelenleg a látogatók számára épített vaslépcsőn lehet feljutni. A felső teraszon sziklába vésett medencék, az épületek alig kiálló alapfalainak merőleges vonalai közt sétálva csak elképzelhetjük, mi állhatott itt, és milyen lehetett egykor, 20 évig királyként visszavonultan élni Sigiriya fellegvárában. A romok az 1500 évvel korábban uralkodó Kashyapa király palotájának maradványai. A legenda szerint ellentmondásos személyének és szeszélyének köszönhető itt minden, amit körültekintve fent és lent látunk.
A videó jó rálátást nyújt az Oroszlán sziklára


<iframe width="640" height="328" src="https://www.youtube.com/embed/_Ad1jr4UDY4" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

 

 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol