.

Séta Mijas felettAki eljut Costa del Solra, leginkább Malagára érkezik, hiszen ott van a déli tengerpartot kiszolgáló repülőtér. Malagától nem messze van Mijas, amit minden utikönyv kihagyhatatlan látnivalóként ajánl. És ha már ott járunk érdemes egy kis sétát tenni a városka fölé magasodó hegy oldalán. Jellegzetes mediterrán táj, fantasztikus kilátás.


Mijas környékén sok lehetõség van a természetjárásra. Magas hegyek, jelzett utak, és gyönyörû kilátás vár a a kirándulókra.  Azért ez a természetjárás idõben eléggé behatárolt. A nyári melegben inkább a vízpart a vonzó, de szeptembertől - októbertől igen kellemes program egy séta a természetben. Ráadásul a turistaút végétől néhány perc alatt elérhetőek a városka hangulatos étteremei.

Gyakran március  végéig húzodik a "hideg" idõ, ami fent a hegyen 12-14 fokot jelent. Viszont az áprilisi 18-19 fok  már ideális a természetjárásra.
Kellemes sétával érhető el a Mijas Pueblo feletti kõbánya és kápolna. Ez az út azoknak ajánlott, akik szeretik ebéd előtt vagy után átmozgatni lábizmaikat. A turista út kezdetén, tábla mutatja a választható útvonalakat.
 

Akik nem gyakorlott természetjárók, azoknak ajánlott az alsó, pirossal jelölt út választása. Ez is egy-másfél órás sétát jelent. A piros vonal bal oldalán van a régi kõbánya, a jobb oldalán pedig a városka fölé magasodó kápolna.

A túra teherautóknak kiépített szakasszal kezdõdik.  Meredek durva betonnal leöntött rész, nehogy megcsússzanak a kõvel megrakott teherautók. Sok helyen az utat a mélységtõl, szinte csak jelzés értékû, bebetonozott kövek választják el. Ez a turistaút legkönnyebben járható része, hiszen a bénya működésekor itt 10 tonnás teherautók közlekedtek.

Úgy 10 perces gyaloglás után lehet felérni az elhagyott kőbányához, amit már vagy 20 éve bezártak.

Mióta bányásztak itt a márványt, azt nem tudjuk, de azt igen, innen szállították a követ a malagai katedrális építéséhez, sőt Córdobába és Sevillába is jutott az itteni márványból.

Fentrõl visszatekintve, érzékelhetõ az út veszélyessége és a nem kevésbé a fantasztikus kilátás.

A bányában jól látszódnak a szintek, ahogy a kõfejtõk haladtak lefelé.

A szemben lévõ oldalon márványt fejtettek.  A kép bal oldalán, a munkásoknak épített, de be nem fejezett épület áll. Ide tervezték az itt dolgozók szállását. A kõfejtõ bezárásának elrendelésekor az építkezés félbe maradt. Azóta befejezetlen torzóként állnak itt ezek a jobb sorsra érdemes  helyiségek. Talán azért nem lett  belõle hajléktalan szállás, mert nap mint nap ide gyalogosan feljárni, eléggé fárasztó. 

A kõfejtõt elhagyva az eddigi  széles út keskeny ösvénnyé szűkül.
 

Az ösvény mellett képzelőerőt megmozgató szikla magaslik. Talán a hegyoldalra támaszkodó teknõs fejû szörnyet lehet formájában felfedezni.

Innen további 10 perc gyaloglás után, lehet eljutni a mijas felett épült kápolnához.

A kápolna melléképületében évekkel ezelõttig lakott egy szerzetes. Most már csak egy gazos konyhakert emlékeztet hajdani lakójára.

A kápolna után lehet választani. Fel a következõ csúcsra, vagy le Mijasra.

Akinek ennyi séta elég, az itt lerövidítheti az utat és indulhat lefelé a kálvária útnak is használt gyalog ösvényen. Húsvéti körmenet lezárásaként ezen az úton hozzák fel Jézus szobrát és az elmaradhatatlan a keresztet. Útközben érdemes kicsit gyönyörködni az alant fekvő városka panorájámában.

A szemközti dombtetőn Mijas egyik  panorámás szállodája, amely étteremmel egybeépítve várja a vendégeket.

A turistaút kezdeténél lévő parkolóból lehet búcsu pillantást vetetni a mijasi háztetõkre.
 


Ezzel a képpel búcsuzom el én is.


P.R.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china