.

Séta CasaresbenCasares

Andaluziában,  a tengerre  nézõ hegyek oldalában találhatók a híres fehér falvak. Egymástól különbözõ távolságra  vannak, mindegyik más és más. Azonban a fehérre festett házak, zegzugos utcák és a rengeteg virág mégis öszhangot teremt köztük. Ezek közül az egyik kihagyhatalan:  Casares.

Casares a tengerparttól több mint, 10 km távolságra van.  A faluba jó minõségû út fenséges tájakon keresztül vezet.  A tengerparthoz közeli hegyoldalak tövében, fák közé bújva, magányos házak fehérlenek.  Aztán távolabb, már csak  hegyek, hegyek, hegyek. A hegyeken viszont látszik a régebbi korok hajóépítésének faigénye.  Csak a nagy armada megépítéséhez egész hegyeket taroltak le.  Elõtte is utána is sok hajó épült, és azokhoz is kellett a fa. Ahogy nõtek a hajó méretek, úgy egyre több fára volt szükség. Ezeknek az idõknek az eredménye látható a képen.

A tengerparthoz közeli hegyoldalak tövében, fák közé bújva, magányos házak fehérlenek.

Néhány kilométer múlva, Casares elõtt a  hegyek felett átnézve, látszik a tenger

Mindjárt ott vagyunk. Még mielõtt elindultunk,  megnéztem mit is érdemes megnézni. Keresgéltem, utikönyvben, keresgéltem a neten, de nem találtam sem egy múzeumot, sem egy kiemelkedõ épületet, sem egy híres mûvészeti alkotást, amit csak itt lehet látni.  Aztán rájöttem:  Casaresben nem ezt, vagy azt kell nézni, hanem a mindent. A városkát egyben, úgy ahogy van.

Mikor megláttam a falut, éreztem, már ez a látvány megérte a fáradságot. Bal oldalon a régi mór vár maradványai, jobb oldalon a késõ délutáni napfényben fürdõ fehér házak, és középen a Los Reales 1440m magas csúcsa.

Amikor utánanézek valamely hely történelmének, a különbözõ források mind azzal kezdik: "Ez a hely már a történelem elõtti idõkben idõkben is lakott volt."   Ez a szöveg szinte minden város történetében benne van. Ez alól Casares sem kivétel. Itt is megtalálták az õsember településének nyomait.

Ilyenkor elgondolkodom. Ha föld a prehistorikus idõkben már ilyen lakott volt, és minden említésre méltó helyet belakták az õsemberek, akkor már ezekben a történelem elõtti idõkben is igen nagy lehetett a föld népessége.

Amit viszont érdemes tudni Casaresrõl, hogy a római korban Hedionda néven volt híres kénes fürdõjérõl. Július Ceasar is itt gyógyította bõrbetegségét. Egyesek innen eredeztetik a városka nevét. Ceasar, Casar, Casares.  Jól hangzik, akár igaz is lehet.

A mór idõkben építették azt a várat, melynek romjai ma is láthatóak. Az akkor még fõként mór lakoság, a vár tövében telepedett le. A város szerkezete ezekben az idõkben alakult ki.

Rálátás a városkára

A mór romok mellé felkerült egy katolikus templom is.

A fõtér. Innen vezet fel az út a templomhoz és a romokhoz.

Keskeny utca, keskeny ház.

A hangulatos lépcsõ a lejjebb épült házakhoz vezet

Fentrõl lenézve, elhagyott ház romjain csodálkoztam. Néztem a szoba méretét, a beomlott tetõ szerkezetét,a gazdasági udvart. Talán tíz éve, vagy annyi se, még lakhattak benne.

Ennyi maradt a múlt idõk dicsõségébõl. A mór vár romjai.


A palota falának maradványai.

A vár szomszédságában lévõ temetõ elõtti tér.

A templom bejárata elõtt szinház. Elképzeltem egy nyári estét. A szinjátszó tér megvilágítva, háttérként a templom, illõ díszlet egy don Quijote elõadáshoz.

 

A templom túloldalán lévõ kilátópontról letekintve a fehér házak még a kezdõdõ szürkületben is szemkápráztató látványt nyújtanak.

Ezzel a képpel búcsuzva fejezem be casaresi élmény beszámolómat.

Forrás: saját blog

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china