.

Senda Litoral, a 180 km hosszú tengerparti sétány Costa del Solon
A sátány logója

Malaga tartomány tengerpartján 14 település összefogásában épül az a  különleges sétány, amelyen közönyösen nem lehet sétálni. Vagy a táj, vagy az építészeti megoldások késztetik gyönyörködésre az arra járókat.
 

Sok helyen magasba emelt úttal tették könnyen bejárhatóvá a tengerpartot
 
Ennek a parti sétánynak az elképzelése már több mint 20 éve izgatta a part menti települések vezetőinek fantáziáját. A nagyszabású tervek Manilvától Nerjáig képzelték gyalog bejárhatóvá tenni atengerpartot.  Az elképzelések 2010-es évek elején kezdtek testet ölteni.
A tervek elkészülte után 2017-ben kezdték a kivitelezést, amit 167 szakaszra bontottak. Első lépésként a települések  meglévő sétányait újították fel, majd a települések összekötése volt a következő cél. Jelenleg a tervezett 180 km 80%-a bejárható. Az igazi nehézség a végére maradt, mert a Nerja és Torrox közti 20 kilométernyi sziklás tengerpart feladja a leckét az építőknek. Az útvonal teljes kiépítésének befejezését a nehézségekre és a költségekre a való tekintettel öt éven belül tervezik.
 

A sétány teljes hossza.
 
Az utat a településeken kívűl cölöpökre helyezett fa járólapokból készítik.. A  településeken belül a meglévő parti sétányokat kötik össze a hely adottságai szerint, kőlapokkal, fával, vagy valamilyen szilárd burkolattal, gondosan vigyázva, hogy a már meglévő chiringitókat (főként halféleségeket kínáló éttermek) ne keljen átalakítani a sétány miatt.
 
A sétány Cala de Mijas bevezető szakaszán
 


Az út kikerüli a parti chiringitót
 

2020. október végén avatták fel Malga mellett a Guadalhorce  folyó felett átívelő hidat, ami  a Senda Litorál 35.szakaszát tette járhatóvá. Építéséhez több mint 200 tonna Skandináviából származó skót fenyőfát és 15 tonna rozsdamentes acélt használtak. A létesímény 1,6 millió euróba került Malaga városának.
 


Már az első napon felfedezték maguknak a sétálók.

 Sétálni és biciklizni is lehet


A sétány építése közben a legkevesebb kárt okozták a környezetben. Nem vágtak ki fákat, inkább körbe építették, ha nem volt más lehetőség.
 

Ennek az útnak a meglátogatása, ami a leghosszabb egybefüggő tengerparti sétány Európában, maradandó élményt nyújt. Nem kell az egészet végigjárni, minden szakasza egyéni, kőlönleges látványban részesít. 


Calhondát Cala de Mijassal összekötő szakasz részlete
 
A sétány minden korosztály számára járható. Nincsenek meredek emelkedők, lépcsők, ráadásul az egyik oldalon kialakított padsoron bármikor meg lehet pihenni. A tenger illata, a napfény, a hullámok moraja, a víz és a part találkozásának látványa ezen a nem mindennapi helyen új életerőt ad.

A legjobb egy kellemes helyen leűlni, gyönyörködni a kilátásban, esetleg valamelyik chiringitóban meginni egy kávét, mielőtt újból nekivágunk ennek a különleges  deszka sétánynak.


​Ez a kép 2020 december 15-én, kellemes napsütésben 22 fokos melegben készült. A Costa del Sol ilyenkor is  vonzaná a turistákat, de a covid miatti korlátozások bizonytallanná .teszik az utazás tervezését
 

Mindig akadnak náhányan, akik úgy gondolják nyár van, de a 16 fokos tenger ráébreszti őket, arra még néhány hónapig várni kell.
 

A Covid járvány egyszer elmúlik, de a természet szépsége örök. 


 


 
 
 


 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china