.

Senda Litoral, a 180 km hosszú tengerparti sétány Costa del Solon
A sátány logója

Malaga tartomány tengerpartján 14 település összefogásában épül az a  különleges sétány, amelyen közönyösen nem lehet sétálni. Vagy a táj, vagy az építészeti megoldások késztetik gyönyörködésre az arra járókat.
 

Sok helyen magasba emelt úttal tették könnyen bejárhatóvá a tengerpartot
 
Ennek a parti sétánynak az elképzelése már több mint 20 éve izgatta a part menti települések vezetőinek fantáziáját. A nagyszabású tervek Manilvától Nerjáig képzelték gyalog bejárhatóvá tenni atengerpartot.  Az elképzelések 2010-es évek elején kezdtek testet ölteni.
A tervek elkészülte után 2017-ben kezdték a kivitelezést, amit 167 szakaszra bontottak. Első lépésként a települések  meglévő sétányait újították fel, majd a települések összekötése volt a következő cél. Jelenleg a tervezett 180 km 80%-a bejárható. Az igazi nehézség a végére maradt, mert a Nerja és Torrox közti 20 kilométernyi sziklás tengerpart feladja a leckét az építőknek. Az útvonal teljes kiépítésének befejezését a nehézségekre és a költségekre a való tekintettel öt éven belül tervezik.
 

A sétány teljes hossza.
 
Az utat a településeken kívűl cölöpökre helyezett fa járólapokból készítik.. A  településeken belül a meglévő parti sétányokat kötik össze a hely adottságai szerint, kőlapokkal, fával, vagy valamilyen szilárd burkolattal, gondosan vigyázva, hogy a már meglévő chiringitókat (főként halféleségeket kínáló éttermek) ne keljen átalakítani a sétány miatt.
 
A sétány Cala de Mijas bevezető szakaszán
 


Az út kikerüli a parti chiringitót
 

2020. október végén avatták fel Malga mellett a Guadalhorce  folyó felett átívelő hidat, ami  a Senda Litorál 35.szakaszát tette járhatóvá. Építéséhez több mint 200 tonna Skandináviából származó skót fenyőfát és 15 tonna rozsdamentes acélt használtak. A létesímény 1,6 millió euróba került Malaga városának.
 


Már az első napon felfedezték maguknak a sétálók.

 Sétálni és biciklizni is lehet


A sétány építése közben a legkevesebb kárt okozták a környezetben. Nem vágtak ki fákat, inkább körbe építették, ha nem volt más lehetőség.
 

Ennek az útnak a meglátogatása, ami a leghosszabb egybefüggő tengerparti sétány Európában, maradandó élményt nyújt. Nem kell az egészet végigjárni, minden szakasza egyéni, kőlönleges látványban részesít. 


Calhondát Cala de Mijassal összekötő szakasz részlete
 
A sétány minden korosztály számára járható. Nincsenek meredek emelkedők, lépcsők, ráadásul az egyik oldalon kialakított padsoron bármikor meg lehet pihenni. A tenger illata, a napfény, a hullámok moraja, a víz és a part találkozásának látványa ezen a nem mindennapi helyen új életerőt ad.

A legjobb egy kellemes helyen leűlni, gyönyörködni a kilátásban, esetleg valamelyik chiringitóban meginni egy kávét, mielőtt újból nekivágunk ennek a különleges  deszka sétánynak.


​Ez a kép 2020 december 15-én, kellemes napsütésben 22 fokos melegben készült. A Costa del Sol ilyenkor is  vonzaná a turistákat, de a covid miatti korlátozások bizonytallanná .teszik az utazás tervezését
 

Mindig akadnak náhányan, akik úgy gondolják nyár van, de a 16 fokos tenger ráébreszti őket, arra még néhány hónapig várni kell.
 

A Covid járvány egyszer elmúlik, de a természet szépsége örök. 


 


 
 
 


 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol