.

A Salamanca közeli ásatások eredményeként át kell gondolni az ottani vár történetét.Az Arbotante Patrimonio e Innovación SL régészei egy teljes páncélruhát tártak fel a spanyolországi Salamanca közelében található Castillo De Matilla de los Caños del Rió területén végzett ásatások során.

 

A szakemberek korábban úgy gondolták, hogy a várat az Ibériai-félszigetet meghódító arabok építették valamikor 711-732 között, az Omajjád Kalifátus uralma alatt. A következő évszázadokban a vár történetéről  nagyon keveset tudni. A források szerint az attól való félelem miatt, hogy a még itt maradt mórok elfoglalhatják a várat,  1505-ben, II. aragóniai Ferdinánd parancsára lerombolták.

A vár romjai a MATILLA DE LOS CAÑOS DEL RÍO faluhoz közel egy stratégiai dombon találhatók, ahonnan szemmel tartható volt az alatta elterülő síkság és a rajta haladó kereskedelmi út.


Kép forrása: https://www.salamanca24horas.com/  Matilla de los Caños del Río 


A régészek 2023 eleje óta végeznek itt ásatásokat, amelyek során feltárják a vár belső és külső falainak alaprajzát. A csapat most azonosította a lehetséges kapubejáratot, egy ciszternát, kör alakú tornyokat, valamint egy fegyverek és páncéldarabok maradványait tartalmazó fegyvertárat.

Kép forrása: https://www.salamanca24horas.com/  Matilla de los Caños del Río 
 

A kutatók szerint a régészeti bizonyítékok nem igazolják  az eddigi feltételezéseket, hogy a várat arabok építették, mivel nem találtak mór időkhöz kapcsolható építészeti elemeket, viszont találtak egy nyílpuskát valamint egy teljes páncélzatot, amely a 16. századból származik, és közel 50 darabból áll.

A páncél minden funkcionális darabja megvan, sisakból, mellvédből, rácsból, könyökvédőkből, bokapáncélból és a karok és lábak egyéb védelméből áll– mondta Iván García Vázquez régész a Salamanca24horas újságnak.  Erről a HeritageDaily online tudományos portál cikkére hivatkozva ír az origo.hu.

Az ásatások során számos számszeríjcsavart is feltártak, némelyiknek csaknem négyzet alakú keresztmetszetű, aljzatos feje van, amelyet elsősorban páncélok ellen használtak. A kutatók acéltüskéket is találtak, amelyek bizonyára áthatoltak a láncingeken is. A lőszerraktárban továbbá találtak úgynevezett bolaño darabokat is, ami egyfajta kő ágyúgolyó, amelyet „kőlövedékként"  ismertek.


Kép forrása: https://www.salamanca24horas.com/  Matilla de los Caños del Río 
 

Spanyolország
régészet

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol