.

Salamanca, autómúzeumSalamanca autómúzeum

Az Autózás Története Múzeum Salamanca-ban 2002-ben nyitotta meg kapuját a múlt század eleji áramfejlesztő épületében. Jelenleg több mint 200 autóval rendelkezik az autózás kezdetétől a jelen korig. A múzeum létrehozásához nagymértékben hozzájárult Demetrio Gómez Planche egy gazdag Salamancai mérnök.

A múzeumban található ritkaságok egyike ez az 1925-ben készült  Hispano Suiza T-49 amelyik 72 lóerős motorjával elérte a 120 kilometeres sebességet. Első tulajdonosa, Leonardo Tambimurini, problémamentesen használta 1934-ig, amikor megelégedetsége kifejezéseként megvásárolta az újabb T-60 jelű modellt.
A múzeumban az 1926-ban forgalomba állított (1925-ben készült) kocsi látható eredeti állapotában.

A múzeumban  őrzött kocsik közül mind méretével, mind történetével kiemelkedik ez a Cadillac Fleetwood 75 típusú, 1970-ben Francisco Franco generalissimusnak gyártott luxus kocsi. Haláláig a generális ezzel a kocsival ment protokoll útjaira.
A kocsinak a maga korában hatalmas tekintélye volt. Francót vagy tisztelték, vagy féltek tőle Ez a kocsi is a hatalmát jelképezte, tehát az emberek jobbnak látták elkerülni.
A Cadillac méretei is hatalmasak. 6,2 méter hossz, 7,3 literes hengerűrtartalom. A 170 kilométeres végsebesség talán nem tűnik soknak, de rendőri segédlettel forgalomtalanított útakon ez a tempó több mint elegendő a gyors célba éréshez.

           A kocsi "munkában"                                 az utcán                                  és a múzeumban

A múzeum a sport világát is képviseli. Ez a kocsi 84-ben készült Bristolban, a híres 24 órás La Mans versenyeken 1955-57 közt indított, több futamot is nyert Jaguar D típus alapján.

 
A múzeum nyitvatartási ideje:  de: 10-14 h.-ig,  du: 17-20 h.-ig  Hétfőn zárva.
Címe: 

További képek a képgalériában

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol