.

Saját lövedékét érte utol az új fejlesztésű vadászgépA vadászgép, ami olyan gyors volt, hogy lelőtte saját magát

 

Az amerikai haditengerészet Grumman F–11F–1-es vadászgépe 1955-ben – Fotó: Bettman / Getty Images
 
1956. szeptember 21-én történt az amerikai haditengerészet légi flottájának legfurcsább balesete: a haditengerészet második szuperszonikus gépe, a Grumman által frissen fejlesztett F–11-es saját magát lőtte le.

A fizikai képtelenségnek tűnő esetet több szerencsétlen tényező összejátszása okozta. Elsőként kapásból azt említhetjük, hogy az F–11 Tiger volt a fejlesztő és építő Grumman első szuperszonikus gépe (a haditengerészet szempontjából a második típus, ami képes volt átlépni a hangsebességet), ebből adódóan pedig lényegében semmi rutinjuk nem volt a Mach sebesség fölötti tartományban.

Ugyancsak szerencsétlen tényező volt, hogy a pilóta, Thomas W. Attridge Jr. meglehetősen nagy sebességet csikart ki a tesztrepülésen részt vevő gépből, és hogy a gyakorlat során 20 fokos ereszkedés közben kezdett maga elé lőni a levegőbe.

A gyakorlatot New York közelében, Long Island fölött végezték, itt billentette előre a gép orrát a pilóta, majd a tenger teljesen üresnek vélt része felé fordulva négy másodpercen át tüzelt. Ezután még meredekebb ereszkedésbe kezdett, és az utánégetőket is rákapcsolta, vagyis mindent bevetett, ami a hajtóművekben és a gravitációban volt, hogy növelje a sebességét.

Egy perccel később valami beszakította a pilótafülke ablakát, és a gép hajtóműve is nagyon furcsa hangokat kezdett kiadni.

Attridge beszámolója szerint nagyjából olyan volt, mintha egy porszívóval kavicsot szívtak volna fel a szőnyegről. A pilóta, miközben a sérült géppel próbált visszatérni a bázisra, azt hitte, hogy egy madárrajba repült bele, a későbbi vizsgálat során viszont kiderült, hogy a saját 20 milliméteres gépágyújának lövedékei okozták a gép eredeti sérüléseit. Merthogy sérülésből aztán lett még több is, a levegőben leálló hajtómű miatt ugyanis jó 600 méterrel a leszállópálya előtt, az erdőben sikerült landolni.

Ugyan a lövedékek komoly tempóelőnnyel rendelkeztek, – hiszen a gép sebességéhez ilyenkor hozzáadódik a kilövési sebesség –, és nagyjából 3200 km/h sebességgel indultak, a levegőben viszont rohamosan vesztettek a sebességükből, miközben a lövéseket leadó vadászgép ereszkedés közben folyamatosan gyorsult. Így jöhetett létre a meglehetősen furcsa ütközés a levegőben, amikor az F–11-es utolérte a saját maga által kilőtt lövedékeket.F-11 Tiger  Foto: Wikipedia

 

A vizsgálat szerint három, saját maga által kilőtt lövedék találta el a gépet – az első a pilótafülke ablakát szakította be, a második a gép orrát találta el, a harmadik pedig a jobboldali légbeömlőn okozott károkat, majd a motorba is bejutott.

Az F–11-es olyan súlyos károsodást szenvedett, hogy már nem tudták megszerelni, Attridge viszont a szilánkosra tört lába és három törött csigolyája ellenére hat hónappal később újra repülésre jelentkezett. Később átigazolt a NASA-hoz, ahol az Apollo–9 küldetés során használt holdkomp, a LEM–3 fejlesztésében is részt vett.

Bár a teszt elég rosszul sikerült, nem vette el a haditengerészet kedvét a folytatástól, és összesen 200 darab F–11-es Tigert rendeltek. Ezek végül nem maradtak szolgálatban sokáig, a gyorsabb és jobb F–8-as és F–4-es típusok hamar leváltották őket. A Blue Angels kötelék viszont egész sokáig, 1969-ig használta a típust légi bemutatókon.

Hasonló eset egyébként nem is olyan régen is megtörtént, 2019-ben a holland légierő egyik F–16-osa repült bele a saját lövedékeibe (aztán sikeres kényszerleszállást hajtott végre). Sőt, 1973-ban olyan is megtörtént, hogy egy F–14-es vadászgépet – amit egyébként szintén a Grumman által fejlesztett – a saját rakétája súrolt el közvetlenül az indítás után, miután nem jól oldódott ki. A robbanófej nélküli gyakorlórakéta kilyukasztotta az üzemanyagtartályát, majd a pilóta elvesztette az irányítását a gép fölött, így végül kénytelen volt katapultálni.

Forrás: Data Genetics
Forrás: Telex

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china