.

A rum történeteA VILÁG LEGNÉPSZERŰBB ITALA GYÓGYSZER, FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ ÉS FIZETŐESZKÖZ IS VOLT MÁR

Kezdetben a kalózok, majd a művészek és az ínyencek nagy kedvence lett az az egzotikus ital, melynek számos variációja létezik, és napjainkban a világon talán a legnagyobb mennyiségben eladott tömény szesz. Az első cukornádpárlatot rabszolgák készítették Barbadoson. Az eltelt évszázadok alatt volt fizetőeszköz is, majd koktélok és tradicionális desszertek alapanyaga lett.

A rum nemcsak azért sokoldalú, mert igen sok fajtája létezik, hanem azért is, mert a szó hallatán mindenkinek más jut eszébe róla. Van, akinek kamaszkora rumos kólája, van, akinek egy finom koktél, az édesszájúaknak a lúdlábtorta, a Vas megyeieknek a Szombathelyhez közeli Rum község, és lesz, akinek egy festői szépségű skót sziget ugrik be a szó hallatán.

Rabszolgák fedezték fel

Számos feljegyzés tanúskodik arról, hogy már az ókorban is készítettek a rumhoz hasonló szeszes italt, ám az első cukornádpárlat az 1660-as években készült el. Kolumbusz Kristófnak jelentős szerepe volt abban, hogy megszülessen a rum, hiszen már 1492-ben elhajózott Kubába, majd egy év múlva visszatért, és meghonosította a cukornádat az egész karibi térségben.

Kolumbusz Kristóf többször is járt Kubában, ahol meghonosította a cukornádat

A karib térségben készült el az első, napjainkban is ismert rumhoz hasonló szeszes ital, miután az ültetvényeken dolgozó rabszolgák rájöttek, hogy a cukorkészítés egyik melléktermékéből, a melaszból alkoholt lehet erjeszteni. Később ezeket az italokat lepárolták, így megnőtt az alkoholtartalom, és megszületett a valódi rum.

A tengerészek még nem a kubait itták

A 17. században a karibi térség a kalózok és a tengerészek bölcsője volt, akik sokszor hónapokon keresztül nem tértek vissza a szárazföldre. A tengeren számtalanszor kellett szembenézniük az életveszéllyel, aminek elviseléséhez kellő bátorságot gyűjthettek a rum ősétől, a „tafiából”, amely egy sokkal erősebb és agresszívabb ital volt, mint az a rum, amit napjainkban ismerünk.

A kalózok elsősorban erőt merítettek az alkoholból, de volt, hogy „tafiával”, a rum elődjével fizettekJ

A „tafia” finomítása azután kezdődhetett el, hogy a 19. században fellendült Kuba ipara, és az országba kerülő technikai újdonságok lehetővé tették a rumlepárlás korszerűsítését. A ma is ismert kubai rummal az 1860-as években találkozhattak először az ínyenc fogyasztók. A 19. században a spanyol királyi udvar ízléseihez igazodva tovább finomították a rumot, így született meg az El Ron Superior, ami alapja lett a napjainkban ismert könnyű, lágy, ízletes, erőteljes kubai rumnak, ami tisztán és koktélokban is fogyasztható. 

Pénzt és gyógyszert is helyettesített

Mielőtt a rum élvezeti cikk lett volna, fizetőeszköz volt a rabszolga-kereskedelemben és az amerikai függetlenségi háborúban.

A cukornádszirupból erjesztett rumnak, ahogyan a legtöbb erjesztett italnak is, nagyon sokáig gyógyhatást tulajdonítottak. A kalózok részben az influenza és a súlyos C-vitamin-hiány miatt fellépő skorbut ellen fogyasztották citrom vagy lime levével együtt, valamint használták fizetőeszközként is. 

AZ ORVOSOK MÉG A 19. SZÁZADBAN IS ALKALMAZTÁK A SEBESÜLÉSEKRE FERTŐTLENÍTŐSZERKÉNT, ILLETVE FÁJDALOMCSILLAPÍTÓKÉNT ITATTÁK A BETEGEKKEL.

A 18. században szintén a kalózok fantáziájának köszönhetően készült el az első rumos koktél, a grog, vagyis a vizezett rum, amit vélhetően azért találtak ki, mert ha tisztán itták, túl részegek lettek a hajósok. A koktél Edward Vernon admirálisról kapta a nevét, akinek az Old Grog volt a gúnyneve.

KÉSŐBB A KÖNNYŰ RUMOKAT LEGINKÁBB KOKTÉLOKBAN, MÍG A HOSSZABBAN ÉRLELT, ARANY- ÉS SÖTÉT SZÍNŰ FAJTÁKAT MAGUKBAN FOGYASZTOTTÁK VAGY A KONYHÁBAN HASZNÁLTÁK.

A barna után elkészült a fehér rum

A legtöbb sötétbarna rum a hordóban érlelésnek köszönheti jellegzetes színét, ám nem minden gyártó követi az eredeti technológiát. Az italkészítés folyamatának felgyorsításaként vannak, akik karamellel színezik a szeszes italt. Habár ezzel az eljárással ránézésre teljesen egyforma rumok készülnek, ám az ízviláguk jelentősen eltér egymástól. Nyilvánvalóan a hordóban érlelt nemcsak finomabb, hanem drágább is.

A hagyományos eljárással készült, hordóban érlelt rumnak az íze is finomabb, és az ára is magasabb

Egészen a 19. századig a rumot kizárólag barna színben ismerték a világ minden pontján. Ám a spanyol királyi fejlesztési tanács úgy döntött, jó lenne, ha a szélesebb közönség körében is ismert és kedvelt lenne az ital, ezért megbízták Don Facundo Bacardit, hogy álmodja meg az új változatot. A spanyol bor- és brandykereskedő csaknem húsz évig kísérletezett azért, hogy előállítsa a tökéletes nedűt, míg rájött, hogy ha fehér tölgyfa hordóban érleli a rumot, akkor nemcsak újabb ízeket csempészhet az italba, hanem a színét is megváltoztathatja. Így alkotta meg a világ első, tiszta, „fehér” rumját, amely ma már a világ egyik legnépszerűbb itala.

Desszertekhez is kiváló

A rum sokoldalúságát bizonyítja, hogy számos desszert alapanyaga lett. Olyan tradicionális édességekben kapott helyet, mint a klasszikus gesztenyepüré, a tiramisu, a lúdlábtorta, a keksztekercs és a kókuszkocka. A magyarokon és az olaszokon kívül előszeretettel használják a rumot édességek ízesítésére a lenyelek és a franciák is, de az angol karácsonyi puding elkészítése is elképzelhetetlen lenne rum nélkül.

A magyarok is készítettek rumot

A világszerte kedvelt alkoholos italnak a 19. század elején, 1822-ben készült el az első magyar változata, amikor bécsi szeszgyárában Bergmanter Zsigmond közönséges alkoholból elkészítette a rum jamaicai utánzatát. Ez a később szabadalmaztatott ital erősségben, ízben és aromájában megtévesztésig hasonlított az eredetire. 


Forrás: Dívány.hu

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china