.

Ronda: minél többet látod, annál jobban beleszeretszRonda meleg hangulatú, gazdag történelmmel rendelkező város, amely egy hatalmas szikla fennsíkon épült. Különleges fekvése miatt a mór időkben évszázadokon keresztül bevehetetlennek bizonyult.

 

A légi fotó baloldalán jól látható a sziklafensík pereme
 
Rondára feljutni a tengerpartól ma már nem jelent nehézséget, de alig 60 éve kocsit és embert próbáló keskeny, kanyargós úton lehetett a várost elérni.
 
 

A régi út megmaradt részlete

A városba érve több parkoló, vagy mélygarázs várja az ide látogatókat. A központi mélygarázsból egy 4-500 méter hosszú sétálóutca vezet a történelmi városmagba. A térre kiérve azonnal feltárul Ronda legismertebb építménye az új híd.
 

Eza híd egyáltalán nem új, de ez volt a harmadik és legutoljára épített híd az 1700-as évek végén, ami összekötötte a mély szakadékkal elválasztott két városrészt. Azóta viseli a "puente Nuevó" nevet.


KIssé távolabbról látszik igazán milyen monumentális építpényt a több mint 100 méter magas híd.

 

Aki a parkoló felől közelít a történelmi városrászhez,  elhalad a La Merced rend karmelita temploma előtt. Itt őrzik avilai Szent Teréz bal kezének díszes relikviáját

A mór krály háza

A hídon áthaladva beérünk a történelmi Rondába. A híd után az első meredek utca vezet a régi városfal felé, de még jóval előtte van a Mór kitály háza. Ez az egykor fényúző palota, jelenleg eléggé lerobbant állapotban van, de legíresebb része, a folyóhoz vezető, sziklába vájt 236 lépcsőfok épségben megmardt.


A 12.-13. században, a mór-keresztény háborúk idején, ezeken a lépcsőkön hordták fel a vizet a keresztény foglyok a palotába. Ezzel nem csak a palota, hanem a város egy részének ivóvíz ellátását  is innen biztosították. A sziklába vájt teremben egy hatalmas vizkerék merte a vizet a folyóból. 
 
Az 1400-as évek végén, a reconquista (a mórok által uralt területek keresztény elfoglalása) előrehaladtával Rondát is többször érte támadás.  Mélyen a sziklák közt a Gudelevin folyó sziklafalaának oltalmában lévő vízkereket, nehéz megközelíthetősége miatt, sokáig védettnek és biztonságosnak hitték.    
Azonban Cadiz keresztény hercege a víz felől közlítette meg ezt a vízszerző helyet. Sikerült a sziklafalat áttörve tönkretenni a vízkereket, miáltal a város víz nélkül maradt.  A városban lévők néhány napon belül megadták magukat
 
 

Vízzel teli tömlőkkel innen indultak a vízhordók a 20 emeletnyi magasságba vezető lépcsősoron

A mór városfal déli kapujától néhány utcányira, az egykori nagymecset helyén most a Santa Maria la Mayor kolostor templom áll. MIután a keresztények 1484-ben elfoglalták a várost, egyik első dolguk volt a  mecset templommá alakítása. Az átalakított mecset-templom nem sokáig hirdethette a keresztány hitet, mert 1580-ban földrengés elpusztította. Az újjáépítés után a harangtorony az egykori minaraettet idézi, Szokatlan a homlokzaton kialakított több szintes loggia, amire a templombol lehet kilépni. Inen nézhették az egyházi és világi méltóságok a temolom előtti téren rendezett eseményeket.
 

A 20. században három megjévő épület összevonásával építették újjá a városházát, melynek ablakai ablakai szintén erre a térre néznek.


Rondáról nem lehet beszélni, a környező hegyekben megbújó banditák nélkül. Ezek élete talán legjobban a magyar betyárvilághoz hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy kegyetlenebbek voltak Rózsa Sándoréknál.


Postakocsi kirablása
 

Bandita támadja az utazókat
 
A bandolérók  az 1800-as években élték fénykorukat, Ezekben az években nem volt életbiztosítás a hegyek közt hosszabb útra indulni, rettegésben tartották az utazókat. Az utolsó banditát, aki még a malagai börtönt is megjárta,  1934-ben tűzharcban lőtték le a csendőrök 
P.R. (44)
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china