.

Római kori fürdőhelyet találtak a spanyolországi MéridábanKiváló állapotú, hatalmas római kori fürdőhelyet találtak a spanyolországi Méridában – számol be az Arkeonews. A szakértők a város híres, 2000 éves amfiteátrumához kapcsolódó házban, a Casa del Anfiteatróban végeztek ásatást.


A római korban a helyi kolóniát Augusta Emeritának nevezték, a települést Augustus alapította időszámítás előtt 25-ben, hogy a kantábriai háborúk veteránjait letelepítse. A város idővel Hispania egyik legnagyobb római központjává fejlődött, és jelentős terület tartozott hozzá. A romváros 30 éve szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

„Fantasztikus, hatalmas méretű fürdők kerültek elő egy átlagos római kori házból” – ismertette Felix Palma, a méridai műemlékváros régészeti konzorciumának igazgatója a legújabb felfedezést. Palma szerint a fürdő komplexum egy magánházhoz vagy talán magánházak egy csoportjához tartozhatott, de széles körben használhatták, ezért talán közfürdőkként is lehetne jellemezni.

Anna Maria Bejarano régész hozzátette: a fürdők tökéletesen, teljes díszítéssel, például márványlapokkal, díszes párkánylécekkel, falfestményekkel és a föld alatti struktúra egészével őrződött meg. Az ilyen típusú helyszínekhez jellemzően kapcsolódó medencét még nem tárták fel.

A friss eredmények azt mutatják, hogy a Casa del Anfiteatro nem egy tipikus ház, hanem az amfiteátrum előadásaihoz kapcsolódó nyilvános komplexum lehetett.

Nagyon jó állapotú mozaik padlót találtak
 


Az alsó szinten a fürdő kiszolgáló helyiségei lehettek

Mérida hiressége a római amfiteátrum
 
 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol