.

Római kori ép világítótorony SpanyolországbanSpanyolországban található Herkules-torony egyike azon kevés római kori világítótoronynak, amely a mai napig áll, ráadásul nemcsak, hogy megkímélték a történelem viharai, de a mai napig használatban is van.


A Herkules-torony (spanyolul Torre de Hércules) a római korban épült, az 1. vagy 2. században, de egyes feltételezések szerint akár még régebbi is lehetett. Az alexandriai világítótorony tervei alapján készült és a római hadistennek, Marsnak szentelték.

Az elmúlt két évezredben folyamatosan karbantartották, a 18. században egy nagyobb volumenű felújítási munkát is végeztek az ötvenöt méter magas világítótornyon, amely nemcsak a világ legrégebbi ilyen jellegű építménye, de a második legmagasabb világítótorony Spanyolországban.


Úgy tudni, a római korban épült része harmincnégy méter magas, további huszonegy métert a 18. századi felújítás során építettek rá.
A legenda szerint a világítótorony Herkules egyik legnagyobb legyőzött ellenfelének nyughelye. Herkules félisten volt és Zeusz hős fia. Állítólag egy nyíllal ölte meg az óriás Gerylont egy három napig és három éjszakáig tartó csatát követően. A történet szerint Herkules eltemette Geryon fejét fegyvereivel együtt és elrendelte, hogy a nyughely tetejére várost emeljenek.
A Herkules-torony Spanyolország nemzeti emlékműve, és 2009 óta az UNESCO Világörökség része.
Ma a látogatók számára nyitva áll a legendás világtorony, ahol nemcsak az eredeti lámpást csodálhatják meg, de kétszázharmincnégy lépcsőfokot megtéve az építmény legfelső szintjéről kinézve a környékben is gyönyörködhetnek.
 

Forrás: The Travel, fotók: Getty 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol