.

Római fürdőt takartak a homokdűnék AndalúziábanA fürdő komplexumot Spanyolország atlanti-óceáni partvidékén fedezték fel.

FORRÁS: UNIVERSIDAD DE CÁDIZ

Cádizi Egyetem Arqueostra régészeti csoportja különböző korú maradványokra bukkant Andalúziában Cadiztól délre a tengerparti homok alatt - számol be a Smithsonian Magazine. A szakértők többek között egy római fürdőkomplexumot is feltártak, az építmény falait kétezer éven át őrizték meg a dűnék.


A romok helye

A fürdő Caños de Meca közelében fekszik, a kutatók eddig a komplexum két épületét tudták átvizsgálni. A becslések alapján az építmény nagyjából 1 hektáron terülhet el, a szobákat vörös, fehér és fekete stukkó, illetve márvány díszíti, ami arra utal, hogy a falakon egykor gazdag dekoráció volt.

A Római Birodalom az időszámítás előtti 2. században terjeszkedett az Ibériai-félszigetre, az idők során pedig a mai Spanyolország jelentős részét meghódították. A rómaiak birodalomszerte hoztak létre fürdőket, ezek egy része Spanyolországban is fennmaradt.

A lelőhelyen újabb leleteket is találtak, köztük 12-13. századi edénytöredékeket. Trafalgartól nem messze legalább hét római kori, sólepárló medencét, illetve egy 4 ezer éves, bronzkori sírt is feltártak. Ezen maradványokat is a homok konzerválta. A nyughelyben legalább hét ember csontjaira bukkantak, de különböző tárgyak, például egy nyaklánc is előkerült a sírban.

Dario Bernal régész szerint a fürdők tisztálkodási lehetőséget  és a szabadidő szórakoztató eltöltését biztosították a környékbeli  garum (a rómaiak által kedvelt halszósz) készítő mestereknek és a közeli sólepárló  tulajdonosainak.

 

forrás: 24-hu

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol