.

A repülőnél gyorsabb csővasút terve Elon Musk elképzelésében
Elon Musk mindenki számára hozzáférhetővé tette az 1200 km/h. sebességre képes csővasút terveit


 
A Paypal társalapítója és a Tesla Motors csodagyereke úgy hiszi, hogy Kalifornia elvesztegetett 63 milliárd dollárt egy olyan tömegközlekedési vasútra, amely mindössze 260 km/óra sebességet képes elérni, amikor a 1200 km/óra maximális sebességű pneumatikus vasút ennek az összegnek csupán az egytizedéből megépülhetne, így a Los Angeles New York távolság nagyjából 2 órát venne igénybe. Ennél is jobb, hogy ennek a pneumatikus, vagy vákuum csővasútnak a tervei mostantól nyílt forráskódúak.
Az úgynevezett "hyperloop", ez az ultra nagysebességű tömegközlekedési eszköz teljesen megváltoztathatja az emberek frusztráló várakozását a késő járatok, a zord időjárás miatt, melyek a kőolaj alapú közlekedésre jellemzőek, és a lezuhanástól való félelmet, mivel a hyperloop elméletileg nem képes balesetet szenvedni. Ez gyorsabb közlekedést tenne lehetővé, mint a hangsebesség.

Musk már hosszú ideje beszél erről a technológiáról, de csak a közelmúltban adott ki egy 57 oldalas dokumentumot (1), melyben komplett tervrajzok és technológiai leírás található. Ez az ő legambiciózusabb projektje a mai napig az újrahasznosítható rakétákon kívül.  A dokumentumban Musk megállapítja:
"Amikor a kaliforniai nagysebességű vasutat jóváhagyták, nagyon csalódott voltam, és tudtam, hogy sokan mások is. Hogyan lehetséges, hogy a Szilícium-völgy és a JPL otthona, ahol hihetetlen módon a világ összes tudása megtalálható, és ahonnan Marsjárót indítottak útnak, épít egy vonatot, amely mérföldenként a legdrágább, és az egyik leglassabb a világon?"

A San Francisco – Los Angeles  gyorsvasút néven emlegetett projekt a megvalósítás kilométernkénti költségét tekintve a világ legdrágább gyorsvasútja lenne, miközben sebességben jóval elmaradna a jelenleg már mindennapi üzemben működő megoldásoktól. Mindössze 264 km/h átlagsebességet és 2ó 38p menetidőt ígér $105-os jegyáron (egy irányba). Repülővel jelenleg $158 egy retúrjegy, míg autóval $115-os benzinköltséggel lehet megfordulni. Elon Musk ezt elfogadhatatlannak tartja. Az általa javasolt Hyperloop 1200 km/h végsebességgel, 30p menetidővel és $20-os menetjeggyel számol.

A Musk által tervezett vasút teljesen önfenntartó módon működne, gyorsabb és biztonságosabb lenne, ellenállna a földrengésnek, és nem zavarná az útjában élőket. Musk úgy képzeli, hogy a hyperloop nagy forgalmú várospárokat kötne össze, amelyek kevesebb, mint 1500 kilométerre vannak egymástól.

A technológia hasonlóan működne, mint a csomagok és postai küldemények továbbítására használt csövek a városi épületek között, melyekben a sebességnek csupán a Kantrowitz korlát, a kapszulák előtt feltornyosuló légellenálás szab  határt.


"A megközelítés, amely úgy hiszem meg fogja oldani a Kantrowitz határ problémáját az, hogy egy elektromos kompresszort csatlakoztatunk a szerelvény orrához, amely aktív módon fogja elölről hátulra továbbítani a levegőt. Ez olyan, mintha egy szivattyú lenne egy fecskendő fejében, amely tehermentesítené azt. Ez azt a problémát is megoldaná egyszerre, hogy miképpen lehet létrehozni egy alacsony súrlódású felfüggesztési rendszert, ha a sebesség több, mint 1100 kilométer óránként."


Ami az 57 oldalas Hyperloop tanulmányból kiderül:

 • max. 1500 km-re lévő nagyvárosok összekötésére lenne ideális (nagyobb távokon a szuperszonikus repülés nyerne)
 • Nem fúrnának 600 km-es alagutat, hanem függővasúthoz hasonlóan 6-30 méter magas oszlopokon haladna végig, és a San Francisco – Los Angeles vonalon mindössze 24,5 km fúrt alagútra lenne szükség
 • Teljesen légmentes vákum alagút ami nem más, mint egy alacsony légnyomású, légsűrűségű cső.
 • A Kantrowitz korlát is felvet pár problémát, ha a kapszula szinte kitölti a csövet, akkor tolja maga előtt a levegőt nem lehetséges az elvárt sebességű száguldás, nagy átmérőjű cső építése pedig nem igazán gazdaságos. Elon javaslata kompresszor, ami a kapszula elején beszívja a végén kifújja a levegőt. Ezzel egy másik problémát is megoldana egy csapásra. Ilyen sebességnél kerekeknek nincs értelme, a mágneses lebegtetésű pálya drága, egy speciális légpárna lehet a megoldás.
 • Következő kérdés a meghajtás. A kapszula nem tudna akkora aksit magán cipelni, ami ekkora távon kitartana, javaslat a külső motor, hasonló lenne, mint amit a Tesla S modellben is használnak, csak kiterítve. Ez adna egy lökést a kapszulának 100 km-ként, azaz mindössze 5-6 db-ra lenne szükség a teljes 600 km-es pályán.
 • 30-120 másodpercenként indulna egy-egy 28 utast szállít kapszula, óránként 840, évente 7,4 millió embert tudna szállítani, becsült megvalósítási költség 6 milliárd dollár, 20 dolláros menetjeggyel 20 éves megtérülés
 • A kapszulák követési távolsága 37 km lenne, csúcsidőben 40 kapszula száguldozna folyamatosan
 • Két típusú kapszula készülhet: egy személyszállító (28 fő) és egy személyek (28 fő) mellett 3 db személyautó szállítására is alkalmas modell
 • A Hyperloop csőben 100 Pa lenne a légnyomás, így a légellenállás az ezrede lenne a tengerszinthez képest, kb. mintha 30.000 méteren repülnénk, a kapszula így közel hangsebességre gyorsulhatna

elon_musk_hyperloop_01

 • A kapszulákban az utastér elég szűkös lenne, a kapszula tervezett szélessége mindössze 135 cm, magassága 110 cm. Azaz oldalról kellene beszállni és félig fekvő pózban, hátradöntött üléstámlával bemászni. Ilyen sebességnél WC-re mászkálás sincs. 30 perc, mondjuk nem hosszú idő, de kínos lehet félúton egy baleset.
 • A kapszula önsúlya 3100 kg, de a 28 utassal megpakolva is elég lenne 135 lóerő teljesítmény a légellenállás leküzdésére.
 • A kompresszorok javasolt teljesítménye: 436 lóerő.
 • Egy kapszula becsült gyártási költsége: $1.350.000

elon_musk_hyperloop_05

 • A pálya, a cső tervezett átmérője: 223 cm. Kapszula / cső keresztmetszet terület aránya: 36%, átmérő arány 60%
 • Nem a föld alatt, hanem 6-30 méter magas pilléreken futna a pálya. 30 méterenként egy, összesen 25.000 oszlop.
 • A számítások szerint a 25.000 cölöpre szerelt napkollektor 2,5-3x annyi energiát tudna előállítani, mint a Hyperloop szükséglete.
 • A Szilícium-völgyben és Los Angeles környékén lenne pár „kanyargósabb” szakasz (kanyarsugár 1,6 km alatt), ahol csak 480 km/h sebességig gyorsulna a Hyperloop. Egyik tervezési korlát, hogy a pálya egyetlen szakaszán sem hathat 0,5g oldalirányú gyorsulásnál nagyobb erőhatás az utasokra. Mondjuk ez sem kevés.
 • Az egyenes szakaszra érve (min. kanyarsugár 4,8 km felett) a Hyperloop max. 1g mellett 1200 km/h sebességig gyorsítaná a kapszulákat.
 • Míg a kapszulák összköltsége, mindössze 54 millió dollár , addig a pálya megépítésének becsült költsége ennek százszorosa 5,4 milliárd dollár (1200 Mrd Ft).
A tanulmány innen letölthető.

Már a múlt század 50-es éveiben is születtek elképzelések csővasútról, de gazdaságos megvalósításuk a mai technológiával oldható meg.

Forrásanyag:
http://www.pto.hu/hyperloop-elon-musk-publikalta-teleport-dokumentaciojat/
http://ujvilagtudat.blogspot.com.es/2014/08/elon-musk-nyilvanosan-hozzaferhetove.html

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china