.

Repülő mellett motort is gyárt az Airbus3D nyomtatással, alumíniumból készített motorkerékpárt az Airbus leányvállalata. Nem szép, de borzasztóan drága.
 

Az APWorks nevű cég az Airbus tulajdonában van, és újfajta gyártástehnológiák fejlesztésével foglalkoznak. Legújabb alkotásuk egy olyan villanymotoros motorkerékpár, amelynek vázát 3D nyomtatással készítették el.


 
A Light Rider elnevezésű alkotás azért kapott hálószerű vázat, mert csak oda és épp csak annyi anyagot kapott, ami a maximális merevség elérése érdekében szükséges volt. Lézeres eljárással ragasztották egymáshoz az alumínium-molekulákat, a váz több – egyenként mindössze 60 mikron vastag – rétegből áll össze, a rétegek számát növelték meg a strukturálisan fontos helyeken. A forma egyébként a természetben előforduló teherviselő szerkezeteket mintázza.
 

Ennek az újfajta eljárásnak köszönhető, hogy a teljesen felszerelt motorkerékpár mindössze 35 kg-ot nyom a mérlegen. Nem csoda, hogy a mindössze 8 lóerős hajtómotorral is elég fürgén száguld, a 68 km/órás utazósebességet pillanatok alatt eléri, és 60 km a hatótávolsága, a kicsi és könnyű akkumulátor-csomag pedig nem csak tölthető, de egyszerűen cserélhető is. Mindössze 50 darab LightRider gyártását tervezi az APWorks, de könnyen lehet, hogy ezek nem fognak túlságosan hamar elkelni, hiszen az adók nélkül nettó 15,7 millió Ft-nak megfelelő vételár az autók között is magas...
 
 
 

<iframe width="600" height="338" src="https://www.youtube.com/embed/Fad7zXGR85c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

automotor

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol