.

Repül a világ legnagyobb légi járműveAz Airlander első repülése sikeres volt, kérdés, hogyan alakulnak a megrendelések. Nem a sebesség a döntő: két hét egyfolytában a levegőben!

Méltóságteljesen megemelte az orrát, és az elől lévő, felfelé fordított motorok erejével meglepően hamar elszakadt a földtől, majd tovább úszott az égen a világ jelenlegi leghatalmasabb repülő szerkezete, az Airlander hibrid léghajó. A szűzfelszállás sokszori halasztások után történt meg. Korábban volt remény arra is, hogy a jószág átúszik Farnborough egén is, természetesen a repülőszalon alkalmával, de végülis a nagy pillanat most történt meg Cardingtonban.

Egészen pontosan úgy kell fogalmazni, hogy a gigászi gép először repült egy bizonyos távolságot is, ugyanis a korábbi próbák folyamán az Airlinder bizony volt a levegőben, de csak a brit léghajózás hagyományos bázisán, Cardington óriáshangárában, ahol a háború előtti léghajók készültek, persze akkor a hibrid csak vagy egy méter magasra emelkedett a levegőbe.

És az is igaz, hogy miután a gép eredetileg Amerikában született és a britek újjáépítve fejlesztették tovább, Lakehurst ismétcsak hagyományokkal teli léghajós bázisán már konkrétan repült is, mint a Northrop Grumman fejlesztése, tőle vette meg a programot a brit partner Hybrid Air Vehicles, mégis ezt  a mostani repülést harangozták be elsőként, amelynek során az Airlander 73 kilométert tett meg.

A felvételeken kivehető a hatalmas szerkezet néhány jellemzője, például hogy a földi kezelése sokkal egyszerűbb, könnyebb, mint a hagyományos „szivaroké”, tíz főnyi személyzet kellett ahhoz, hogy a gépet kihozzák a hangárból és egy kisebb és mozgatható, teherautóra szerelt árbochoz vigyék, amely a kikötéséhez kell.

A start során a behemót eléggé könnyedén gyűjtött magasságot, érzékeltetve, hogy a felszállásához nem igényel túl nagy sík területet, sőt, a tervezők szerint majd felszállhat teljesen függőlegesen is. Ugyanakkor a leszállás felvételei azt is érzékeltették, hogy a négy 350 lóerős motor közreműködése ellenére, amelyek landoláskor fékeznek, bizony számolni kell az óriás tehetetlenségével, de a tervezők szerint majd lehetséges vele helikopter-szerűen, függőlegesen is leszállni.

A szerkezet hossza 91 méter, a szélessége 34 és a magassága 26 méter. Hasznos terhe tíz tonna lehet, az utazósebessége kilencven mérföld, vagyis 144 kilométer óránként. Ez nem valami óriási, de persze nem is a gyorsaság a legfontosabb: nem annyira sürgős teherszállítmányok és ráérő, a repülést lassan is élvező utasok számára lesz vonzó a gép (negyvennyolc utasra rendezhető be majd a kabin), amelynek az ugyanilyen teljesítményű hagyományos gépekhez képest sokkal kisebb a fogyasztása, a kibocsájtása és a zajterhelése.

A titok a hibrid jellegben rejtőzik: a régi léghajókkal ellentétben ugyanis ennek szerkezetnek repülési képességét ugyan hatvan százalékban a benne lévő könnyű gáz biztosítja, de negyven százalékban a gondosan kialakított, hatalmas testen keletkező aerodinamikai felhajtóerő.

Az Airlinder hasonló repülési élményt kínál majd tehát, ha forgalomba kerül, mint a háború előtti Zeppelinek, miközben a biztonság foka összehasonlíthatatlanul magasabb, például mert a szerkezet nem a gyúlékony hidrogénnal, hanem héliummal van feltöltve, sokkal erősebb a háromrétegű Vectran külső burkolat, és kevésbé kiszolgáltatott a szeleknek és viharoknak, hiszen az elődöknél jóval magasabb, hatezer méter feletti az utazómagassága. A cég egyik főnöke szerint ugyanakkor akár nyolcvan csomós(!) szélben is biztonságosan mozog a hatalmas szerkezet.

Ami például a katonai használatra, megfigyelésre, elektronikus információgyűjtésre és hasonló, hosszú repülést igénylő feladatokra alkalmassá teszi, az az, hogy leszállás és üzemanyagfelvétel nélkül két hétig képes a levegőben maradni. És még egy komoly előny, az ára példányonként viszonylag mérsékelt, 25 millió font körüli lesz.

Az első repülés jól sikerült, a gép stabil és jól vezethető. Mindamellett egyelőre nem hallani arról, lesz-e megrendelője a remek szerkezetnek. A befektetők, köztük az Iron Maiden frontembere, Bruce Dickinson, és a program vezetői a brit kormány támogatását remélik a következő időszakra, amikor a gigantikus jószág képességeit és hasznosságát kell majd demonstrálni, igazolni a reménybeli vevők, így a brit hadsereg számára is.iho

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china