.

Rekordmennyiségű mikroműanyag van a Földközi-tenger vizében.Természetvédelmi Világszervezet június 8-án publikált (és az MTI által szemlézett) jelentése megállapítja, hogy az apró műanyagrészecskék koncentrációja csaknem négyszer akkora, mint a Csendes-óceán északi részén:

 
Négyzetkilométerenként csaknem 1,25 millió részecske van a vízben.  A WWF adatai szerint a Földközi-tenger a tenger a szemét hatodik legnagyobb gyűjtőterülete. A tenger a Föld vizének egy százalékát jelenti, de a világ egészét nézve a vizekben megtalálható mikroműanyag 7 százalékát tartalmazza.
 

A Földközi-tenger állatvilágára jelentős hatással van a szennyezés. Erre a WWF több példát is felhozott:

  • a tonhalak és kardhalak 18 százalékának gyomrában megtalálható műanyag, elsősorban celofán és PET.
  • a tenger északnyugati részén lévő Pelagos természetvédelmi területen a planktonok több mint 56 százaléka súlyosan szennyezett. 
  • a barázdásbálnák, amelyek a vizet sziláikon átszűrve táplálkoznak, ezen a védett területen csaknem ötször nagyobb mértékben terheltek káros anyagokkal, mint a kevésbé szennyezett területeken.

A műanyag szemetet a madarak is megeszik
 
A Földközi-tenger térségében 150 millió ember él, akik évente fejenként 208-760 kilogramm szemetet termelnek. Ennek 95 százaléka műanyag, amely főként Törökországból és Spanyolországból származik. A sorban Olaszország, Egyiptom és Franciaország következik a szemétmennyiség származását tekintve. Ráadásul a nyári hónapokban az évi 320 millió turista 40 százalékkal növeli a tengerek szemétterheltségét.
 

A Földközi-tenger partvidéke szinte teljesen lakott, így az a veszély fenyegeti a tengert, hogy műanyagcsapdává válik. A tenger közelében nem biztosítottak a hulladékdepók, a folyóknál lévő illegális szemétlerakók miatt is rengeteg műanyag szemét kerül a tengerbe

- sorolta a problémákat ki Axel Hein, a WWF Ausztria tengerbiológusa.


A probléma fő okozója, hogy a legtöbb partvidéki országban hiányos a hulladékgazdálkodás. A folyók - elsősorban a Nílus, a Pó, az Ebro és a török Ceyhan és Seyhan - ezért a szemetet egyenesen a tengerbe szállítják,


Amikor a patmenti homok helyett nűanyag morzsalékon lehet lépkedni


Hein kifejtette, hogy a turisztikai szektorban gondoskodni kell a célállomások infrastruktúrájának fejlesztéséről, a hoteleknek és hajóknak hatékony belső szemétgyűjtő rendszert kell kialakítaniuk és a hulladékot teljes mértékben szelektálniuk kell.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china