.

Rekordmeleg van SzibériábanÚgy tűnik, hogy a jelenlegi szibériai hőhullám megdöntötte a rekord hőmérsékletet az Északi-sarkkörön, amikor a távoli északi Verhojanszkban június 20-án, szombaton elérte a 38 Celsius fokot.


Számos meteorológus számolt be a rendkívüli hőmérsékletről, ám hivatalos források ezt még nem erősítették meg. Ha igaz, akkor ez volt a sarkvidéken mért legmagasabb hőmérséklet, amely meghaladta az 1915-ben, az alaszkai Jukonban regisztrált 37,7 Celsius fokot, ami 18 Celsius fokkal több a júniusi átlagos napi hőmérsékletnél.


Akárhogy is, a hétvégén Verhojanszkban tapasztalt forró hőmérséklet a bizonyítéka annak, hogy a sarkkörön milyen hatásokkal jár az éghajlatváltozás.

Verhojanszk Oroszország északkeleti csücskében található, a Szaha Köztársaság Verhojanszki kerületében. Jelenleg több mint 1400 embernek ad otthont a város, amelyet korábban "Sztálin halálgyűrűjének" neveztek, mivel az egyik olyan hely, ahová a szovjet rezsim politikai száműzött embereket, disszidenseket és ellenségeket küldött.

A terület arról is híres, hogy a nyári és téli hónapok között hatalmas hőmérsékleti ingadozások vannak. Az Északi-sarkvidéken itt jegyezték fel a legmelegebb hőmérsékleteket, ugyanakkor az északi féltekén rögzített leghidegebb hőmérsékleti rekordot is ez a régió tartja -67,6 Celsius fokkal.

Azonban nem csak Verhojanszk városa szenved a hőségtől, mivel Szibéria nagy részén, különösen az északnyugati régióiban szintén rekord melegeket tapasztaltak télen és tavasszal.

"Kétségkívül riasztó jel, de nemcsak a május volt szokatlanul meleg ebben a régióban. A felszíni levegő hőmérséklete az egész téli és tavaszi időszakban meghaladta az átlagot," - nyilatkozta Freja Vamborg, a Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálat vezető tudósa.

"Figyelembe kell venni, hogy bár a bolygó egésze melegedik, ez nem egyenletesen történik. Nyugat-Szibéria olyan régióként emelkedik ki, ahol inkább melegedő tendencia látható, és magasabb hőmérsékleti ingadozásokkal rendelkezik," - mondta Vamborg. "Ez azt jelenti, hogy bizonyos mértékig a nagy hőmérsékleti rendellenességek nem váratlanok. Különös azonban, hogy ebben az esetben az átlagnál melegebb anomáliák meddig tartottak."

Martin Stendel, a Dán Meteorológiai Intézet klímatudósa szerint a múlt hónapban Szibéria északnyugati részén feljegyzett hőmérsékletek 100000 évente előforduló eseménynek fognak számítani, ha az éghajlatváltozás ezt nem befolyásolja.

"Ami ebben az évben Szibériában történik, az egészen rendkívüli. Az a fajta időjárás, amelyet 2100-ra várunk, 80 évvel korábban következik be,"- mondta Jeff Berardelli, a CBS News meteorológusa és éghajlati szakembere. "Csak összehasonlításképpen, Miamiban csak egyszer mértek rekordnak számító 38 fokot."

Számos kutatás kimutatta, hogy az Északi-sarkvidék az éghajlatváltozás eredményeként gyorsabban melegszik, mint a Föld más részei. Ennek számos oka lehet, de többnyire a tengeri jég elvesztésével jár. Ahogy egyre több jég olvad el, annál kevesebb napfény tükröződik vissza, és annál többet nyel el a sötétebb óceánfelszín. Ez ördögi ciklust hoz létre, melynek során a hőmérséklet megemelkedik, ami további tengeri jégveszteséget eredményez, és így tovább.
 
<iframe width="728" height="410" src="https://www.youtube.com/embed/hJ_RxNfvMVg" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
 
 
 
 
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol