.

Rejtélyes robbanás pusztította el Peking nagy részét 1626-banEgy rejtélyes robbanás, ami fél Pekinget lerombolta

 
Sokáig csak vad összeesküvés-elméletek keringtek arról a több száz évvel ezelőtti nagy pekingi robbanásról, ami több mint két négyzetkilométeren belül mindent elpusztított a kínai fővárosban. Magyarázatként felmerült lőporrobbanás, gázrobbanás, aszteroida, de még földönkívüli atomtámadás is.

1626 májusában a megszokott módon folyt az élet: Az utcán emberek jártak, az iparosok dolgoztak, a császár, Ming Tien-csi kicsit fura volt (inkább asztaloskodott, mint kormányzott), és a sereg készült a mandzsuk elleni csatákra. A Peking központjában található Wanggongcsang fegyverraktár-komplexumban hetvenen-nyolcvanan dolgoztak. Új nyílvesszőket, égyúkat és egyéb fegyvereket gyártottak. A 17. századra a Ming birodalom veszélyben érezte magát az északkelet-ázsiai mandzsuktól.  A védekezéshez a seregnek rengeteg fegyverre volt szüksége.
A fegyvergyártó műhelyeket legtöbb helyen, a városok vaskos falai mögött építették meg. Pekingben is így történt. A városfalak védelmében, lakóházak között, az elemi biztosági intézkedéseket figyelmen kívül hagyva a fegyver készítő műhely mellett hatalmas lőporraktér is létesült,

Kína térképe 1626-ból, a Ming birodalom idején.   Fotó: Wikipedia

A helyszín kiválasztásáról csak 1626. május 30-án derült ki, hogy elhibázott volt.
Reggel kilenc körül a pekingiek füstöt láttak felszállni a Wanggocsang-komplexumból, amit nem sokkal később egy hatalmas robbanás követett. Két négyzetkilométeren belül majdnem minden épület összeomlott, és nagyjából 20 ezren vesztették életüket. A katasztrófa a város felét érintette, hiszen törmelék szállt mindenfelé, és elbeszélések szerint nemcsak tégla, törmelék, és testrészek terítették be a várost, hanem még egy két tonnás szobor is a levegőbe repült, és átszállt Peking felett.

Az áldozatokat, akiket nem tépett szét a robbanás, ruha nélkül vagy csak ruhafoszlányokban találták meg, és valamilyen fura anyag fedte a testüket. Sokan egy gombafelhőről számoltak be, ami a város felett szállt.

A robbanás akkora volt, hogy még egy 40 kilométerre lévő helyőrségen is hallották, sőt, még a föld is megremegett a katonák alatt. Még a Nagy Fal túloldalán is hallani lehetett, pedig az 150 kilométerre volt a robbanástól. Későbbi vizsgálatok alapján 20 ezer tonna TNT-ének felelt meg a robbanás ereje, ami nagyjából akkora volt, mint ami lerombolta Hirosimát.

A korabeli nyomozás arra jutott, hogy vagy egy kósza szikra robbantotta fel a lőporkészleteket, vagy felgyülemlett gázok robbantak be. Azonban a különös részletek miatt, mint például a gombafelhő vagy a meztelen áldozatok, több fura elmélet is született a 400 éves tragédia megoldására.

Volt, aki szerint egy meteor csapódott a városba, mások szerint természetfeletti erők sújtottak le a kínaiakra. A császári udvarban amúgy is leginkább a császár édesanyja és az eunuchok kormányoztak, így a nemességben hamar felmerült, hogy biztos a mennyek elégedetlenek az ifjú császárral. Egy modern elmélet szerint a gombafelhő egyértelmű bizonyíték arra, hogy egy földönkívüli faj mért megelőző atomcsapást Kínára. Erre egyelőre még nem sok bizonyítékot találtak, ahogy a többi elméletre sem.

1986-ban fényes elmék összegyűltek, hogy pontot tegyenek az ügy végére, és minden eshetőséget végiggondoltak: lőpor, gázok, földalatti nukleáris kisülés, vulkánok, meteoritok. A földönkívüli támadás elméletét nem vették komolyan. A konferencián arra jutottak, hogy egy földrengés során a raktár körül természetes gázok szabadultak fel, ami egy óriási tűzvihart eredményezett, és a robbanást is okozta.

Egy 2013-as tanulmány szerint, amin amerikai és kínai tudósok közösen dogoztak, a meztelen áldozatok, illetve a város minden pontján, sőt, azon kívül landoló törmelék és karok, lábak inkább egy másik magyarázatra utalnak. Egy tornádó miatt robbant fel a raktár, és a tanulmány szerint inkább a tornádó pusztította el a város egy részét, mint a robbanás.

De hogy pontosan mi történt, máig nem derült ki.

Forrás: Index

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china