.

Rejtélyes monolit a PhoboszonA római panteon szereplőnek nevét viselő bolygók között különleges szerepe volt/van a mitológiai hadiistenről elnevezett Vörös Bolygónak, a Marsnak. Mozgását asztrológusok, tulajdonságát csillagászok, felszínét jelen korunkban pedig marsjáró robotokkal vizsgálják. Holdja a Phobosz viszont felfedezése óta fejvakarásra készteti a csillagászokat


A Mars holdját csak 1877-ben találták meg. Nevét a Mars görög megfelelője, Árész egyik fiáról, a nem mellesleg „iszonyatot”, „rettegést” jelentő Phoboszról kapta. A Mars felderítésáre küldött szondák sikerét a Phobosz vizsgálata nem ismételte meg, sőt, mintha valami balszerencse (vagy esetleg valami más?) akadályozná a közelebbi megfigyelést.
 

Az eddig megismert adatok a Phobosz sok különös tulajdonságát tárták fel, amelyek egyes csillagászokat tudományos-fantaszikus könyvekbe illő állításokra késztettek.

Az egyik különlegesség: amikor a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszonda a Mars apró holdját térképezte fel és elküldte a képeket a kis, krumpli alakú égitestről, az ufológusok napokig csak arról a titokzatos szerkezetről beszéltek, ami tisztán látható volt a Phobosz felszínén. A képeken egy nagy, téglalap alakú tárgy látszott, ami kétségtelenül egy magában álló mesterséges monolitra hasonlít. A közelében nem figyelhető meg semmilyen hasonló méretű vagy alakú objektum, így jogosan vetődött fel a kérdés, hogy vajon mi ez?


 
A hivatalos csillagászat nem sokat habozott, hogy gyors magyarázatot adjon a titokzatos szerkezetről. Szerintük a képeken csak egy újabb "földönkívüli szikla" látható, de ez a magyarázat sokakban ébresztett kétségeket.
 

A Mars apró holdja iránti érdeklődés mindig nagy volt, és számos vitát szült a tudósok és a sci-fi rajongók között.


1966-ban Carl Sagan csillagász és Iosif Shklovsky orosz asztronómus azt állította, hogy a Phobosz a Mars egy mesterséges holdja és hogy ez a kis marsbéli hold belül üreges. Feltevését azzal támasztotta alá, hogy a phobosz átlagos sűrűsége a Földének az egyharmada, a Holdénak az 56%-a.

A másik érdekesség: a Phobosz. (társához, a Mars másik holdjához, a Deimoszhoz hasonlóan) szinte pontosan az anyabolygó egyenlítője fölött kering – mintha megtervezték volna és mindig ugyanazon oldalát fordítja a Mars felé.
 

A különleges égítest a vizsgálatát a Szovjetunió nagy lendülettel kezdte.


A Fobosz-1  űrszondát 1988. július 7-én lőtték fel Bajkonurból, s két hónap elteltével (még útközben) megszakadt vele a kapcsolat. A szovjetek azt a magyarázatot adták, hogy a programozók egyetlen (!) karakter hibát vétettek.

A Fobosz-2 -őt, néhány nappal később, 1988. július 12-én küldik fel, ugyancsak Bajkonurból. Eleinte minden jól ment, egészen addig, amíg a műhold (1989. január 29-én) 50 méterre (!) meg nem közelítette a Phobosz felszínét és arra készült, hogy egy felderítő szondát küld a holdacskára. A kapcsolat ekkor szakadt meg és soha többé nem állt helyre.


A hivatalos magyarázat: a korszak (szovjet-európai kooperációban elkészült) legfejlettebb, legdrágább és minden szempontból legjobban bebiztosított műholdjának fedélzeti számítógépe meghibásodott. (?)
 

Eddig a pillanatig a Fobosz-2 negyvenöt fotót továbbított a Földre, amelyek részben a Mars, részben a Ph. felületét ábrázolták. A legutolsó fotó okozta a legnagyobb meglepetést: mintegy 3 másodperccel a kapcsolat megszakadása előtt a Fobosz-2 egy olyan képet készített, amelyen a Mars felszíne látható rajta egy óriási, megmagyarázhatatlan árnyékkal: mintha egy hatalmas, több kilométeres tárgy pont akkor haladt volna el a Nap és a Mars között… A bolygó két holdját (azok pillanatnyi pozíciójából adódóan) eleve ki lehetett zárni, akárcsak magát a műholdat. És azt is el kell mondani, hogy az ezt megelőző 44 fotó egyikén még csak hasonlót sem lehet látni.


A kudarc nem vette kedvét a Phobosz kutatásnak. 2011. november 9-én bocsátották útjára a következő, Fobosz-Grunt elnevezésű űrszondát, amely (hivatalosan) az anyagminta-beszerző kategóriába tartozott; innen kikövetkeztethető fő feladata is: a tervek szerint mintegy negyedkilónyi talajmintát hozott volna. Volt még egy másik cél is: földi mikroorganizmusokat vitt magával, amelyeket (az űrutazást követően) a tudósok megvizsgáltak volna, hogy milyen hatással volt rájuk a világűr.

 

A Fobosz-Grunt még pechesebb volt, mint az elődei: már a földkörüli pályát sem tudta elhagyni, 2012. január 15-én visszazuhant; részben elégett, s részben az óceánba zuhant. A hivatalos orosz közlés szerint a kudarc oka… na mi volt? Hát persze: szoftverhiba, ami miatt a hajtómű be sem indult.
A rejtélyeket az is növeli, hogy a Phobosz kutatására indított űrszondák sorra meghibásodtak, mintha az égitest nem hagyná magát megfigyelni.


A Phobosz kutatása azóta sem jutott előbbre, csupán a találgatások és feltevések száma növekedett. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy egy szondát sem sikerült eljuttatni a kis holdon kijelölt céljához.


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china