.

Rejtélyes alagúthálózat Liverpool alattLiverpool lakóinak többsége 200 éve úgy él a városban, hogy nem tudja, egy rejtélyes alagúthálózat húzódik a település alatt. A kutatók sokszor találgatták, mi lehetett a tervező célja a föld alatti struktúrával, ám pontos válasz még mindig nincs.  


A Liverpool Edge Hill nevű kerületében található Williamson-alagutak története a György-kori Angliáig, a 19. század elejéig nyúlik vissza. Joseph Williamson ekkoriban kezdte el kiásatni azt a föld alatti komplexumot, amelynek rendeltetését máig nem sikerült megfejteni.

A különc figuraként számon tartott, 1769-ben született humanistát az általa megépíttetett föld alatti labirintus miatt nemcsak „Edge Hill királyának”, hanem az „Edge Hill-i vakondnak” és „őrült vakondnak” is nevezték.

Williamson 1805-ben vásárolt magának egy telket az Edge Hillben található Mason Streeten.

Itt először tágas udvarokkal ellátott házakat húzott fel, később azonban elkezdte megépíttetni titokzatos alagúthálózatát – a munkálatok egészen 1840-ben bekövetkezett haláláig folytak.

27 évvel később a Liverpool Porcupine nevű lap utánajárt, mi lehet az alagúthálózattal, és azt találták, hogy az építmény egy ponton nem más, mint egy hatalmas, 5 méter mély pöcegödör, tekintve, hogy a környékbeli csatornák tartalma oda folyt le. Újrafelfedezését követően a régészek és a hobbikutatók kedvelt megfejtendő helyszíne lett, és a 20. század elején még katonák is végeztek feltárást az alagúthálózatban.

Ennek eredményeként a labirintus egy részéről térkép készült, ám továbbra is maradtak fehér foltok, mivel az építmény bizonyos helyiségeibe nem lehetett bejutni.

1995-ben egy geológushallgató végzett kutatást a területen, majd a Joseph Williamson Egyesület megbízásából még ugyanabban az évben egy erre szakosodott vállalat, a Parkman cég is megvizsgálta a komplexumot. Azóta még számos további feltárás is zajlott a területen, ám a legfontosabb kérdésre továbbra sincs válasz. Miért építtette Williamson a labirintust?

Egyes teóriák szerint felesége 1822-es halálát követően így keresett vigaszt. A Williamson-alagutakról szóló honlap szerint az építtető egy titkos vallási szektához tartozott, amelynek tagjai attól rettegtek, hogy közeleg a világ vége – ez esetben az alagútrendszer ennek túlélését szolgálhatta.

Ezek azonban csak spekulációk, mivel Williamson soha nem hozta nyilvánosságra, mi volt a célja a labirintussal, és egyetlen tervrajz sem maradt fenn, ha létezett valaha egyáltalán. Van, aki Williamson egyes megnyilvánulásai alapján úgy véli, a fura filantróp figura csak így akart munkát biztosítani a szegényeknek.

Napjainkig már több mint 5 ezer tonna törmeléket szállítottak el a labirintusból. Ennek köszönhetően a föld alatti komplexum egy részét – a Joseph Williamson Egyesületnek köszönhetően – a nagyközönség előtt is megnyitották. Ma már idegenvezető viszi körbe az érdeklődőket, akik számos, a feltárások és az alagutak megtisztítása során a felszínre került leletet láthatnak a szokatlan túra során.

forrás: Múlt-kor

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china