.

Régészek álították elő azt a parfümöt, amit Kleopátra is használhatott.A mānoai Hawaii Egyetem régészei dekódolták és újra elkészítették a több ezer éves parfümöt, amelyet az ókori egyiptomiak használtak, talán még maga a Nílus királynője, Kleopátra is.


Robert Littman, a manoai Hawaiii Egyetem régésze és kollégája, Jay Silverstein a mintegy 6500 éves, ókori egyiptomi város, Thmuis ásatásain dolgoztak, amikor különleges felfedezést tettek. Egykor ez a város adott otthont a leghíresebb ősi parfümöknek, ezért nem volt meglepő a két régésznek, amikor rábukkantak egy régi parfüm készítő műhelyre. Az egykori épület tele volt apró üvegcsés parfümökkel, valamint agyag amforákkal, amikben egykor a parfümöket tárolhatták.
A leletet elküldték laboratóriumi vizsgálatra, ahol megállapították: az üvegcsék egy nehéz, olívaolajhoz hasonló állagú anyagot tartalmaztak, aminek a fő alkotórésze a mirha, de kardamomot, zöld olívaolajat és fahéjat is tartalmazott.

A régészek nekiálltak az illatszer újbóli előállításának.Az illatok receptjét egy sor ókori görög szöveg alapján készítették el, amelyek két mendesiai és metopiai parfümről szólnak. Más illatos olajok és természetes alapanyagok mellett a két preferált parfüm alapja a mirha, egy fa gyantája, amelyet egy Afrikában és Ázsiában termesztett virágos növényből nyertek ki.
 

"A mendesiai parfüm mirha alapú és nagyon kellemes illata van, mint egy könnyű füstölőnek. A másik parfüm, a metopiai sokkal izmosabb és keményebb, és valójában a kedvenc parfümöm," - mondta Dr. Jay Silverstein, a Tyumen Egyetem régésze, aki a projekten dolgozott.
"Míg egy olyan személy, mint Kleopátra, a parfümök ismert rajongója valószínűleg több száz parfümmel rendelkezett, a szövegek azt sugallják, hogy a mendesiai lehetett az egyik legértékesebb," - magyarázta.
 
 
Annak reményében, hogy még közelebb kerülhetnek az ókori Egyiptom autentikus illatához, a csoport tudományos elemzést készít a Tell el-Timaiban, az egyiptomi Kairó közelében végzett ásatások során talált leletek eredményei alapján, amelyek időszámításunk előtt 300-ból származnak.
 

Felfedeztek egy házat, amiről úgy gondolják egykor egy parfümkereskedő tulajdonában volt, ezért jelenleg az épület közelében talált edényeken kémiai elemzést végeznek, hogy meghatározzák, hogy a belsejükben talált folyadék maradványok azonosíthatók-e.
 
A parfüm alapvető fontosságú volt az ókori világban. Sokkal több volt, mint egy kellemes illat, amelyet egy randevú előtt kellett az embernek magára permetezni, mivel fontos szerepet játszott az életről, a halálról és a túlvilágról alkotott gondolataikban.
 
"A parfümnek sokkal nagyobb hatalma volt, mint amit ma általában neki tulajdonítunk. A rítusokhoz, a gyógyuláshoz és a halhatatlansághoz is hozzátartozott, így nemcsak fényűzésből használták, hanem az illatoknak megvolt az a képessége, hogy javítsa az életminőséget, és valószínűleg a túlvilági élet minőségét is," - tette hozzá Dr. Silverstein.

Egyébként Kleopátráról - az egyiptomi Ptolemaioszi Királyság utolsó aktív uralkodójáról, aki időszámításunk előtt 51 és 30 között uralkodott - azt is mondták, hogy savanyú kecsketejben fürdött, és szárított krokodil ürülékkel púderezte az arcát. Tehát egy kellemes illatú figyelemelterelés nem is lehetett olyan haszontalan. (1)

(1) - https://www.hawaii.edu/news/2019/07/30/cleopatras-perfume-recreated/

ujvilágtudat
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol