.

Rátaláltak a világ legöregebb fájáraA világ legöregebb fái általában nem a legszebbek a bolygónkon. Ez igaz a bristlecone fenyőkre, amelyek az Egyesült Államok nyugati részén élnek, és gyakran a világ legősibb fennmaradt fáinak nevezik őket. Ugyanez igaz a magányos Öreg Tjikkora, a norvég lucfenyőre, amely Svédország Dalarna megyéjének egyik távoli hegyén nő. A fa ősi gyökerein végzett radikarbon kormeghatározás egy egészen elképesztő számot eredményezett. Az Öreg Tjikko első gyökerei már körülbelül 9550 évvel ezelőtt léteztek.
 

Ha ez a dátum helyes, akkor az Öreg Tjikko nagyjából 4,485 évvel idősebb, mint az egyik legöregebb ismert bristlecone fenyő, amely az amerikai Nemzeti Park Szolgálat szerint mintegy 5 065 éves, melynek korát a növekedése során minden évben kialakuló gyűrűiből kapták meg. Az Atlanti-óceán túloldalán a norvég lucfenyő esetében azonban a szakértők a fa gyökereinek elemzésével igyekeztek megválaszolni ezt a kérdést.

A 2004-ben felfedezett Öreg Tjikko egy olyan fajhoz tartozik, amely Európában az egyik legkedveltebb karácsonyfa. A gyökerein végzett kormeghatározás eredményeit 2008-ban hozták nyilvánosságra. A kutatócsoport a norvég lucfenyőket tanulmányozta, hogy szélesebb körben igyekezzenek választ találni arra vonatkozóan, hogy ez a faj hogyan kezdett el elterjedni Svédországban, és ennek során több mintát is azonosítottak, amelyek több, mint 6000 évesek voltak.

De kétségtelen, hogy minden dicsőség az Öreg Tjikkot, egy 4 méter magas fenyőt illet, amelynek gyökérrendszere addig a korig nyúlik vissza, amikor a Brit-szigetek valószínűleg még mindig a kontinenshez csatlakoztak. Az Umeå Egyetem földrajztudós professzora Leif Kullman, aki felfedezte az ősi fát és a kutatócsoportot vezette volt az első, aki a fenyőt "Öreg Tjikko"-nak nevezte el meghalt kutyája után.
 

 
Bár a fa kora hihetetlennek tűnik, az Öreg Tjikko az első gyökereit az utolsó jégkorszak végén növesztette. Abban az időben a tenger szintje akár 120 méterrel alacsonyabb is lehetett, mint ma, és a szél valamint az alacsony hőmérséklet miatt a fa növekedését egy cserjéhez lehetett hasonlítani. Ilyen nehéz körülmények között egy nagy fa nem tudja fenntartani a növekedését, ami ahhoz szükséges, hogy ilyen öreg legyen, de a túlélés fő oka egy ilyen hosszú időszak alatt a vegetatív klónozásnak köszönhető.

A fa azon része, amelyet a felszínen láthatunk, viszonylag fiatal. A rendkívül régi gyökérrendszere az, amely az elmúlt kilenc és fél évezred során regenerálta önmagát. Kullman megerősítette, hogy a fa élettartama az önklónozó képességének köszönhető, és a lucfenyő ágai és törzse körülbelül 600 évesek lehetnek. Amint egy szára eltűnik, egy új keletkezik ugyanabból a gyökér állományból, amely a fa fantasztikus életkorát eredményezi.

A legutolsó jégkorszak ritka növényi relikviájaként az Öreg Tjikko itt van, hogy emlékeztessen bennünket a földi fajok csodálatos rugalmasságára, és az egyedülálló kapcsolatra az állandóan változó éghajlat és az egyre változó ökoszisztémák között. Ahhoz, hogy megértsük, milyen öreg is ez a fa, elég csak arra gondolnunk, hogy az emberiség írott történelme csupán 6000 évvel ezelőtt kezdődött.

ujvilágtudat

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china