.

Rani-Ki-Van, a sokáig elfeledett indiai lépcsős kútÉvszázadokat pihent az iszap alatt, mielőtt újra felfedezték
 

Rani-Ki-Vav egy lépcsős kút, mely Patan-ban, India Gudzsarát államában található. A lépcsős kút egy sajátos formája a vízkészlet tároló rendszereknek Indiában, mivel ezek olyan kutak, melyekben a vizet ereszkedő lépcsősorokon lehet elérni. Rani-Ki-Vav-ot állítólag a 11. században építette Solanki király emlékére I. Bhimdev uralkodó. Mivel az építkezést özvegy felesége megbízásából kezdték el, találóan Rani-Ki-Vav-nak, "A királyné lépcsős kútjának" nevezték el.

A díszes és gyönyörűen díszített lépcsős kút Maru-Gurjara építészeti stílusban készült, mely 64 méter hosszú, 20 méter széles, és 28 méter mély. A lépcsős kút hét szint lépcsőből áll, melyek közül a negyedik szint a legmélyebb. Ez a szint egy téglalap alakú tartályba vezet. Ahogy más lépcsős kút, Rani-Ki-Vav is azért épült, hogy vízellátást, valamint árnyékot biztosítson a perzselő indiai hőségben, és olyan hely, ahol a közösségek összegyűlhettek.
 
Gyakorlati funkciója mellett Rani-Ki-Vav egy esztétikai remekmű is egyben. A lépcsőket szobrokból álló panelek borítják, melyek vallási, világi és mitológiai képeket ábrázolnak. A nagyobb szobrok száma több mint 500, míg a kisebb jelentőségűekből több ezer található. A szobrok olyan képeket mutatnak be, mint például Visnu tíz inkarnációja, Siva, Brahma, Ganésa, Laksmi, apsarák (mennyei táncosok), nangkanya-k (kígyő nő), és jóginik (női jógagyakorlók). Érdekes módon megfigyelték, hogy az apsara szobrok a solah-shringart mutatják be, amely egy kifejezés a 16 különböző stílusú smink használatára, hogy egy nő jobban nézzen ki. 
Rani-Ki-Vav-nak emellett óriási vallási értéke van. A lépcsős kutat úgy tervezték, mintha egy fordított templom lenne, melynek az volt a célja, hogy kiemelje a víz szentségét. A víz szentségét tovább hangsúlyozza Saraswati, India hét szent folyója egyikének közelsége. Amikor a folyónak megváltozott az iránya, elárasztotta a lépcsős kutat. Ennek eredményeként a műemlék évszázadokra az iszap alá lett temetve. Egy másik történet szerint a lépcsős kutat szándékosan temették be sárral a Solanki uralkodók, hogy megóvják a hódító hadseregektől. Akárhogy is, a folyó iszapja segített megőrizni a bonyolult szobrokat, melyek egyébként az idők során elerodálódtak volna.


 
Rani-Ki-Vav-ot közel 900 évvel az építése után fedezte fel újra az Archaeological Survey of India (1) régészeti kutatása. 1958-ban a lépcsős kutat feltárták, és az iszapot eltávolították, hogy felfedjék a jól megőrzött struktúrát. 2014-ben Rani-Ki-Vav az UNESCO Világörökség része lett, mely státuszra valóban méltó. Ezen kívül, mielőtt a Világörökségek közé került, a Scottish Ten elkészítette Rani-Ki-Vav digitális modelljét. (2) Ez volt az a projekt, melynek célja nagy pontosságú digitális modellek készítése volt Skócia öt világörökségi helyszínéről és öt nemzetközi örökségről. Így 2011-ben több mint két hét alatt a Scottish Ten csapata együtt a CyArk-al (3) és az Archaeological Survey of India-val együttműködve megvalósította ezt a hatalmas vállalkozást.

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/2IsUXQ8xdGA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A lépcsős kút digitális modelljének létrehozásával Rani-Ki-Vav-ot sikerült megőrizni a jövő generációi számára. Továbbá ez a pontos 3D-s modell lehetővé teszi az örökségi helyszín jobb megőrzését és kezelését a jelenben, valamint a jövőben. Ezért úgy lehet rá tekinteni, mint egy példára, hogy a modern technológia is képes hozzájárulni az emberiség kulturális örökségének túléléséhez és megőrzéséhez.

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/f2q7E397EAA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>Források:  újvilágtudat

http://indavideo.hu/video/Rani_ki_Vav_India_-_3D_-_Lepcsos_kut_1

http://indavideo.hu/video/Rani_ki_Vav_India_-_3D_-_Lepcsos_kut

(1) - http://asi.nic.in/
(2) - http://www.scottishten.org/property4
(3) - http://archive.cyark.org/rani-ki-vav-virtualtour
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china