.

A rakétakilövések a felső légkört szennyezikA rakétakilövések számának emelkedésével folyamatosan nő az űrben felhalmozódó káros anyagok mennyisége. Egy friss kutatás szerint a légkör felsőbb rétegeiben mérhető 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés már befolyásolhatja a Föld hőmérsékletviszonyait is.

2021-ben összesen 135 sikeres rakétaindítás regisztráltak, ebből 31 esetben használták a SpaceX Falcon 9-es indítórakétáját. A típus hatékony, az üzemanyagként használt kerozint hozzáadott folyékony oxigénnel dúsítva használja fel (vagyis égeti el) a tolóerő létrehozásához.


SpaceX Falcon 9 indítása

Annak ellenére, hogy a kerozin eleve magas környezeti lábnyommal rendelkező kőolajszármazék, amit üzemanyagként használnak, a rakétakilövések kapcsán még nagyobb gondot jelent, hogy égésterméke, a fekete korom a sztratoszférában rakódik le.

Itt akár évekig is megmaradhat, fokozza az üvegházhatást, és károsítja az ózonréteget is. Ezek együttesen felelősek azért, hogy a klímaváltozásra a rakétakilövésnek is van hatása, számol be róla a New Scientist. 

Az emberiség az űrt is elszennyezi a rakétáival

Christopher Maloney, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) munkatársa és kollégái készítettek egy modellt, amelyben a jelenlegi kilövésszám 2040-re a tízszeresére emelkedik. Ez nemcsak forgalmasabbá tenné a sztratoszférát, hanem kb. tízszer szennyezettebbé is: hozzávetőlegesen 10 millió kilogramm korom lerakódását eredményezné.

Ez együtt járna azzal, hogy a sztratoszféra átlaghőmérséklete kb. 1,5 Celsius-fokkal nő, írta a Journal of Geophysical Research folyóirat június elején. A hőmérsékletváltozás már befolyásolhatja a Föld légkörében tapasztalható időjárási jelenségeket is, átalakíthatja viharok és ciklonok útvonalát. Az ózonréteg vékonyodásáról Maloney optimistán fogalmazott, ugyanakkor a sztratoszféra szennyezése önmagában is veszélyt jelent a földi klímára.

Megoldást jelenthet a problémára, ha tisztább üzemanyagokra térnek át; a SpaceX Starship rakéták már metánt használnak majd, ez viszont csak részmegoldás. Ha a kilövések száma nem a tízszeresére, hanem a százszorosára nő a következő 20 évben, és közben nem tesznek lépéseket, hogy környezetkímélőbbé tegyék az expedíciókat,  még nagyobb hőmérséklet-emelkedésre kell számítani a sztratoszférában.

Forrás: https://qubit.hu/2022/06/17/minel-forgalmasabba-valik-a-sztratoszfera-annal-elhetetlenebb-lehet-a-fold

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china